Dome 1.0

dov1

 

Dome of Visions 1.0 er det første fuldskala dome-eksperiment, der blev udført i samarbejde mellem arkitekterne Kristoffer Tejlgaard og Benny Jepsen, Flemming Wisler fra NXT og NCC. Dome of Visions 1.0 blev i første omgang bygget for at inspirere til nye boformer, undersøge fordele ved at bygge med et minimum af ressourcer og finde nye veje til bæredygtigt byggeri og materialeforbrug.

Dome of Visions 1.0 er en 10,5 m høj og 21 m bred kuppel med et grundareal på 350 kvadratmeter. Domen består af to overlappende geometrier. Det ydre lag består af 256 tynde polycarbonatplader skåret i ni forskellige fem- og sekskanter, der overlapper hinanden i et skivestabilt mønster på 850 m2. Det indre lag er bygget op af af 250 kertobjælker på 3400 mm, som er samlet i et gitterstabilt mønster med 91 knudepunkter i stål. Kuplens gitterværk er en model af et kulstofmolekyle (C60), der er en af naturens stærkeste byggestene. Geometrien gør domen stabil, og polycarbonatpladerne opnår stor bæreevne ved at blive spændt i en krum form. Pladen, den såkaldte hat, på toppen af domen kan klare en belastning på halvandet ton.

Kuplen er klimaskærm og læ for et træhus i to etager. Træhuset er en minimalkonstruktion uden dampspærre og næsten uden isolering.

 

Disse komponenter ville ikke kunne udelades, hvis huset skulle leve op til nutidens krav i bygningsreglementet. Men fordi det er et eksperiment, er det muligt at lade kuplen agere klimaskærm for træhuset i stedet for dampspærre og isolering. Kuplen beskytter mod regn, vind og sne! Den danske kulde er domens indre træhus dog ikke beskyttet mod. Ni måneder om året har domen et indeklima svarende til middelhavslandenes. De resterende tre måneder er domen opvarmet af en varmepumpe og en raketovn, der forbrænder røggas ved 800 grader Celsius. Varmen fra ovnen varmer vand op, der pumpes ud i et gulvvarmesystem.

I løbet af sine tre leveår er domen blevet optimeret af flere omgange for at kunne klare sig gennem den kolde danske vinter.

Dome of Visions 1.0 blev første gang sat op på Krøyers Plads i København i marts 2013. Her stod den placeret i fem uger på byggepladsen, der senere er blevet til Svanemærkede lejligheder. Efter sin placering på Christianshavn blev domen taget ned, opbevaret og igen bygget op på Aarhus havn i juni 2013. Her stod domen i fem måneder, hvorefter den igen vendte tilbage til København. Dome of Visions blev åbnet for offentligheden i april 2014 på Søren Kierkegaards Plads. På nabopladsen til Den Sorte Diamant ved Københavns Havn stod den indtil april 2016.

Dome 1.0 blev efter sin tid på Søren Kierkegaards Plads solgt til den socialøkonomiske fond, Grennessminde, i Taastrup ved København. Den fungerer nu som en del af deres virke under navnet Copenhagen Dome.

klimaskærm

 

 

Klimaskærmen: De ni forskellige femkanter og sekskanter danner klimaskærmen. Denne enkle måde at forbinde fladerne kan kun lade sig gøre med en fleksibel plast. Fladerne overlapper hinanden for forøget styrke langs kanterne og lader vandet løbe af. Som ruder i traditionelle drivhuse.

Den ydre facade: Domen består af to overlappende geometrier. Et ydre lag i plast, 256 flader i et skivestabilt mønster på 850 m2 og et indre lag af 250 kerto reglar på omtrent 3400 mm, samlet i et gitterstabilt mønster med 91 knudepunkter i stål, danner et rum på 350 m2.

Knudepunktet: Laserskåret i pladestål.

have

Haven: Ca. 150 m2. Krukker og plantekasser, der kan flyttes med truck. Planter, der er bladbærende i januar. Frostfri. Oplyst af væksthuslamper i mørke timer mellem 08:00-20:00. Terrasser og stier. Ca. 120 m2. Trædæk til ophold og færdsel.

hus1

Huset: Ca. 80 m2 i stueetage
Ca. 40 m2 på første sal
Et træhus, modulært og flytbart

Arkitekterne bag Dome of Visions 1.0
Cand.arch. Kristoffer Tejlgaard og Cand.arch. Benny Jepsen, København.

Begge har flere års erfaring som arkitekter og entreprenører og med geodætiske konstruktioner. De arbejder på at gøre arkitektur til en friere kunstart, hvor indtjening og lovgivning ikke overskygger behovet for en mere harmonisk sameksistens menneske og natur imellem. Tegnestuens projekter skal øge forståelsen af forskellige systemers indbyrdes indvirkning på hinanden og dele denne viden – for at vi i fællesskab kan opnå mere med mindre.

Rådgivende ingeniør: Henrik Almegaard

DoV-JonathanGrevsen-s1LR-24

Haven i Dome of Visions 1.0
er kurateret af Barkholt Planteskole v. Lene & Morten Barkholt

frugthave/have planlægning, drivhusbolig-rådgivning.

Maria-22-LR

Indretningen i Dome of Visions 1.0
er primært skabt af kunstner og designer Maria Engholm

 

 

Læs mere om dome 2.0 og 3.0

Tegninger: Benny Jepsen, Kristoffer Tejlgaard
Foto: Jonathan Grevsen, Søren Aagaard, Kristoffer Tejlgaard