Nye roller i spil for domen: auditorium, ambassade og mødested for det, der spirer

Dome of Visions var 23. november inviteret med på GoGreenWithAarhus Årskonferencen 2017 i Centralværkstedet, og spørger man Nikoline Kern, projektudvikler i domen og en af nøglefigurerne i virksomheden NXT, der står for den egentlige drift af bygningen på Aarhus Havn, var det tydeligt, at konferencen som helhed forsøgte at sætte det helt store perspektiv på grøn omstilling.

Byens eget regnskab

–Tiltag som at spare på strømmen og at bruge cyklen (noget mere) kan jo være godt nok, men det er ikke nødvendigvis noget, der for alvor hjælper på  det store globale overforbrug og køb-og-smid-væk kulturen, og det aftryk, vi sætter ude i verden, som følge af vores adfærd og overforbrug, bliver jo mere og mere tydeligt, siger Nikoline Kern.

–Meget ofte bliver det hele til et spørgsmål om byens eget regnskab, fx CO2-regnskabet. Men aftrykket andre steder fylder for lidt. Varer transporteret til Danmark fra Kina belaster miljøet meget voldsomt, og vores utallige udlandsrejser gør det samme. Alt i alt er det aftryk, vi sætter, når vi ikke opholder os i Aarhus, meget betydeligt, forklarer hun.

Forelæsninger i domen

På Årskonferencen 2017 blev det også drøftet, hvordan man kan uddanne børn og unge til at blive mere grønne samfundsborgere, og her kan Dome of Visions efter Nikoline Kerns opfattelse komme til at spille en vigtig rolle.

–Skolerne skal med og måske kunne domen i samarbejde med Klimasekretariatet i Aarhus Kommune gennemføre en forelæsningsrække,  der netop har det ambitiøse mål at uddanne børn og unge til at blive fremtidens grønne borgere. På den måde vil der være mulighed for at kommende forbrugere bliver både kritiske og ressourcebevidste, og i den forbindelse ligger det lige for at tale om domen som Grønt Auditorium, siger hun.

Grøn ambassade

–Jeg kan udmærket se for mig, at domen også bliver en form for Grøn Ambassade for de mange nyskabende projekter, der både findes og er på vej i Aarhus. Domen kunne blive et arbejdsrum, et forsamlingssted og et auditorium eller en ambassade, der støtter op omkring projekter, der dels ikke har mange økonomiske midler, dels er drevet af frivillige. Så de har behov for al den støtte, de kan få, og ved at gøre domen til en bygning, hvor græsrødder og små organisationer kan mødes med politikere, erhvervsfolk, butiksejere og andre ildsjæle, er vejen banet for endnu mere grøn omstilling, vurderer Nikoline Kern.

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: STINE SKØTT OLESEN / Dome of Visions