Genopdag Bjørnvig i Dome of Visions

Forfatteren Thorkild Bjørnvig blev født 2. februar 1918 – i øvrigt i Mejlgade i Aarhus, og Rasmus Lunding, lydnørd med base på Aarhus Universitet, har valgt at bruge domen til at markere 100-året for Bjørnvigs fødsel netop 2. februar klokken 21. Det bliver en aften med nærvær, ikke mindst fordi du kan høre gamle optagelser med forfatteren.

Thorkild Bjørnvigs udgangspunkt var Samsø, hvor han boede en stor del af sit liv, indtil han døde i 2004.

Fra Samsø blev hans litterære og samfundsengagerede produktion spredt til mange medietyper, ikke mindst radioen, og han var i flere henseender en af de første grønne stemmer i det (natur)politiske landskab.

Digter med lyd på

–Jeg foretog en række lydoptagelser med Thorkild Bjørnvig for cirka 20 år siden. Han læser op, både fra digte og essays, og det har jeg så orkestreret også ved hjælp af det, man kan kalde elektronisk lyd, fortæller manden bag Bjørnvigaftenen i domen, Rasmus Lunding.

–Du kan sige, jeg har produceret en soundscape, hvor jeg danner et kludetæppe af indtryk fra dengang. Den måde, Thorkild Bjørnvig talte om bæredygtighed på, savner vi i dag. Han var en velrenommeret digter med et godt sprog og på mange måder repræsenterede han en kultur, vi ikke længere kender så godt. Ved arrangementet i domen skulle det gerne blive tydeligt, at han var i stand til at sætte ord på begreber, som vi i dag omtaler på en helt anden måde, siger Rasmus Lunding.

En bedre planet

Han har valgt at placere sit arrangement i Dome of Visions, fordi domen efter hans opfattelse repræsenterer et meget nutidigt bud på en løsning og en model, der kobler bæredygtighed, politik, business og visioner sammen på en måde, der ikke fandtes, da Thorkild Bjørnvig var aktiv på det miljøpolitiske felt.

–Ser du på Bjørnvigs digtning, så kobler den fokus på bæredygtighed sammen med en universel oplevelse af verden. Fx hvor står det enkelte menneske i forhold til den store verden. Bjørnvig var ikke selvcentreret og talte ikke om, hvordan kan vi gøre planeten bedre, så vi bliver i stand til at overleve. Hans perspektiv var et andet og større, og det mangler vi i dag, vurderer Rasmus Lunding.

Konkret vil du 2. februar i domen kunne høre bygningens imponerende højttalersystem i funktion (32 kanaler, D3DA) – i øvrigt et system, som Rasmus Lunding også står bag.

Læs mere om eventet.

Har du lyst til at gå yderligere på opdagelse i lydsystemet, kan du søndag d. 28 januar kl. 14 besøge domen. Der inviterer Audiodesign-studerende fra Aarhus Universitet med gæster alle interesserede, til at opleve resultaterne af 1 1/2 dag´s intenst arbejde med det 32 kanalers lydsystem der er installleret i Dome of Visions. Læs mere om det event her.

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: STINE SKØTT OLESEN