Gamle vinduer fra Feldballe, storskrald og Frederiksberg holder træk og kulde væk fra baren i Dome of Visions

Du kan støde på både blyindfattede ruder og småsprossede vinduer, hvis du lægger vejen forbi domen på Pier 2. Et pænt stort antal gamle vinduer har nemlig fået deres anden ungdom og udgør nu en form for ekstra væg mellem bardisken og loftet, så selve barområdet har ændret sig til noget nær en varmezone for barens personale.

Vinduesvæggen er bygget i elementer, så den kan pilles ned igen til foråret. Og hvem ved: måske transformerer væggen sig til noget, der kunne minde om et drivhus lige ved siden af det helt, helt store drivhus, Dome of Visions.

Tanken er, at den isolerende vinduesvæg vender tilbage til barområdet til efteråret.

Fra storskrald til domen

De gamle vinduer er samlet ind forskellige steder, bl.a. fra genbrugsstationen i Feldballe og fra et gammelt hus på Frederiksberg. De blyindfattede ruder var lagt ud til storskrald men blev reddet i noget nær sidste øjeblik. Nyd dem. De er efterhånden sjældne.

Dome of Visions har i årevis lagt rum til et utal af debatter om bæredygtighed, genbrug og bevidste valg af materialer. De gamle vinduer er seneste skud på den stamme.

Arbejdet med vinduerne er udført af Dome Mama Mette, Dome Master Voola og Dome interiør designer Maria. Vi har spurgt dem ud om arbejdet, og plukket et citat fra hver af dem, som i kan varme jer på:

–Baren er blevet lidt som den hule, man godt ville ha´ som barn. Bare med fadølsanlæg.
Martin Voola

–Vi bygger en varmelomme til værterne. Det er koldt at være på arbejde om vinteren.
Mette Nasser

–Der bliver smidt alt for mange vinduer ud og et af problemerne er at mange mennesker – herunder også fagfolk, vurderer ældre vinduers trækvalitet helt forkert. Man ser at malingen skaller af, ofte fordi der er brugt en forkert maling, og dømmer træet og vinduerne til at være rådne og tjenlige til udskiftning. Men det træ, man herved kasserer er i de fleste tilfælde langt bedre og mere velegnet til vinduer og har en langt længere rest-levetid, end helt nye vinduer af træ, plastic eller aluminium.
Maria Engholm

Tekst: Søren Egert
Foto: Maria Engholm og Martin Voola, Stine Skøtt Olesen og Jonathan Grevsen
Video: Martin Voola