Fremtiden på skemaet i Dome of Visions

Knap 100 studerende fra VIA University College i Aarhus havde bl.a. dataindsamling og digitalisering på skemaet, da der mandag 26. februar blev holdt en såkaldt Masterclass i domen. Dagen var arrangeret af NCC i samarbejde med VIA University College, Aarhus.

–Vi ønsker at give de studerende inspiration, også fordi vi har en ny studieordning, som åbner for entreprenørskab, innovation og bæredygtighed, og meningen er selvfølgelig, at de studerende skal bruge inspirationen og den nye teknologi i praksis, når de begynder deres arbejdsliv, siger Walter Terry Jackson, lektor på VIA i Aarhus.

Deltagerne på dagens Masterclass uddanner sig til bygningskonstruktører, og de går alle på VIAs internationale linje. Deres hjemlande er fx: Nepal, Norge, Polen, Afghanistan, Italien, Tjekkiet, Syrien og Kroatien.

Gør det bygbart

Walter Terry Jackson er meget optaget af, at studieindholdet forholder sig konkret til de opgaver, der venter ude i fremtiden.

–I et af forløbene på studiet har vi kreeret en fiktiv lovgivning, hvor bygherren opnår besparelser, hvis han kan reducere CO2-udslippet, og jeg fornemmer, at alle de studerende er optaget af, hvordan man kan bruge teknologien i den forbindelse. Kernen i alt det, vi arbejder med, er: gør det bygbart. Ideer og tegninger skal kunne føres ud i livet, og fx inspirerer domens massive træelementer de studerende til at gå videre med løsninger, der overholder de forskellige energikrav, siger Walter og banker let på træloftet i domens indre hus.

–Sådan skal det jo gøres, konstaterer han.

Dansk byggeindustri

–De studerende bruger en del tid på at følge med i den danske byggeindustri, og de kan se, at branchens succes er baseret på mursten, beton og flot arkitektur, men ingen af de virksomheder, der i dag tjener gode penge, arbejder målrettet med CO2-besparende materialevalg som fx træ, siger Walter Terry Jackson og fremhæver domens konsekvente brug af træ som byggemateriale.

–Mit indtryk er, at de studerende har blikket rettet mod nicher, der vil kunne opdyrkes, og man skal huske på, at mange af de studerende IKKE kommer fra deciderede velfærdssamfund. Derimod kommer de typisk fra kulturer, der prioriterer det at starte egen virksomhed, og det flugter jo godt med, at vi  har en formuleret politik om, at vores uddannelse skal stimulere entreprenørskab. Heldigvis hører vi hjemme i en kommune, der har en politik om at være CO2-neutral  i 2030, og det i sig selv inspirerer os meget, og både NCC og Aarhus Kommune understregede jo i dag, at drivers er vigtige, hvis målene skal opnås, lyder det fra Walter Terry Jackson.

Visionære virksomheder

Martin Manthorpe, direktør for strategi og forretningsudvikling i NCC, siger, at visionære virksomheder hele tiden skal følge med i det, der er gang i, når de unge uddanner sig.

–Ved at stå bag en Masterclass som denne viser vi de studerende, at NCC er en virksomhed, der både eksekverer her og nu og tænker langsigtet. Når vi så oven i købet kan afvikle dagen i Dome of Visions, demonstrerer vi i praksis, at vi ikke blot taler om visioner og nye arbejdsgange. Vi bruger dem rent faktisk til noget, og ved at præsentere konkrete eksempler gør vi det meget synligt, hvad nytænkning kan føre til på samfundsplan, siger Martin Manthorpe.

Og Lars Andersen, udviklingschef, IoT, i NCC supplerer.

–Jeg tror, de studerende har forstået, at det med data og bygninger skal tænkes ind meget tidligt i hele byggeprocessen. Man skal som konstruktør, ingeniør, arkitekt osv. stille krav til fx komponentleverandøren om, at man skal kunne skabe et datagrundlag for bygningen i sin helhed.

–Er en bygning med en masse smarte installationer en smart bygning, eller er den blot en stor betonklods udstyret med en masse smarte systemer. Hvis vi for alvor skal drage nytte af data i bygninger, kræver det, at de forskellige data bliver indsamlet og bearbejdet, siger Lars Andersen.

Fra deltagerne

Magni Waltersson Island.

–Siden jeg begyndte at læse i Aarhus, har domen interesseret mig. Især træelementerne optager mig, og jeg har også arbejdet med træ på studiet, så dagen er perfekt for mig, og den inspiration, jeg får i dag, tager jeg med mig, så jeg kan bruge den i mit fremtidige arbejde, hvor mindre CO2 og bæredygtige måder at bygge og bo på bliver vigtige parametre.

Valerija Nikolajeva, Letland.

–Jeg har aldrig set en bygning, der ligner domen. Og i mit hjemland er der slet ingen bygninger, som ligner domen. I det hele taget kender jeg ingen lande, der er så optaget af bæredygtigt byggeri som Danmark.

Dagens program bød blandt andet på:

Aarhus & Dome of Visions
Presentation by Thomas Mikkelsen, Go Green With Aarhus, The municipality of Aarhus

The architectural vision
Presentation by Kristoffer Tejlgaard, the architect behind Dome of Visions

The engineering behind the structure
Presentation by Henrik Almegaard, Lector at DTU and engineer on the DoV project

NCC showcasing: VR & AR
Showcasing by Henrik Bjerre Nielsen, IKT Manager & VDC Coordinator, NCC

Experimental techlab #DataLars
Presentation by Lars Andersen, Development Manager, IoT, NCC

VIA University College & Dome of Visions
Summary by Walter Terry Jackson, Lector at VIA University College​

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: STINE SKØTT OLESEN / DOME OF VISIONS