Fra grus til græs – historien om en forvandling

Pier 2 – mellem venner: Park 2 – på Aarhus Ø er ved at blive grøn, og kronen på værket blev lagt på i weekenden, da 550 kvadratmeter rullegræs forvandlede det noget golde landskab til grønt område.

Cecilie Brædder Andersen, ansvarlig for udeområderne ved Dome of Visions, har udformet strategien for, hvordan området kan udvikle sig.

–Pier 2 er et område med en historie. Her har været industrihavn, og aarhusianerne brugte ikke området. Så hvordan gør vi Pier 2 til et integreret bymiljø, og hvordan kan vi få aarhusianerne med på at skrive det næste kapitel af historien om Pier 2, spørger hun.

Spirende område
–Mens vi rullede græsset ud, kom mange lokale forbi, folk, der ikke tidligere har besøgt Dome of Visions, så vi har tilsyneladende ramt rigtigt, tilføjer hun.

–Vi har skabt et grønt og spirende område, og allerede nu har jeg hørt, at Aarhus Tekniske Skole kunne tænke sig at stable et udekøkken på benene.  I forvejen dyrker man jo svampe ved domen, og vi har selv sået spiselige planter, så tanken er i grunden nærliggende, siger Cecilie Brædder Andersen.

Arbejdsnotater – med tak
Det følgende er Ceilies egne arbejdsnotater, som også rummer en stor tak til dem, der fulgte og bar.

Opskriften til Park 2

Godkendelse: Før projektet kan gå i gang, kræver det en godkendelse fra kommunen. Tak til Aarhus Kommune for denne og for at give mulighed for at realisere projektet.

Genbrugsbrædder: Terrasserne på pladsen er bygget af de paller, som polycarbonaten fra domens vejrskjold blev leveret på. Beklædningen kommer fra genbrugstræ fra NCC’s byggepladser

Plantebede, skovhaver og strandbede: Vores højbede med skovhaver og strandbede kommer fra Aarhus Kommune og Mejlgade LAB og er plantet efter permakultur principper. Planterne er sponsoreret af ”Smag-på-Aarhus” og designet og udplantet af deltagerne ved workshoppen “Byøkologiske kredsløb”,  afholdt af Mathias Larsen Bartholomæussen her i foråret. 

Store maskiner: Maskinerne, som har møbleret den flade grusørken om til et bakket morænelandskab, har vi lånt af BUUS Anlægsgartnere A/S, hvor Michael Niemann (salgskonsulent og afdelingsleder) og Jesper Staal (projektleder med speciale i grønne tage og LAR) har været gode sparringspartnere og fleksible omkring levering af maskinerne. BUUS A/S har også lånt os træerne, som pryder parken.

Jord: Muldjord har været et af det mest udfordrende elementer at få leveret i så store mængder. Det er ikke sådan, når man er bosat i Østjylland, hvor jorden er så leret! Heldigvis lykkedes det til sidst, og vi fik sponsoreret de sidste 37 kubikmeter jord af Dansand. Især tak til Ivan Mortensen (Key Account Manager inden for sport & miljø).

Græs: Det grønne tæppe er skabt af et kilo blomsterfrø og 500 kvadratmeter rullegræs, som har vokset på DLF Trifoliums marker – leveret til en favorabel pris og sponsoreret af NCC. Især tak til Kasper Schøning Kildevæld (DLF’s plænekonsulent på Fyn og i Jylland ) og Martin Manthorpe (strategidirektør i NCC). Selve rullearbejdet er udført af seje borgere fra byen. De valgte at bruge en eftermiddag på at sætte et grønt fingeraftryk på Aarhus Havn.

Arbejdskraft: Hele projektet er stablet på benene af mange ildsjæle. Der har været mange frivillige til at give en hånd med. Tak til alle og især  til Jonathan Moto Bisagni, som har lagt mange timer på udendørsarealerne. Og tak til Søren Nicholson aka. Græsnørden, for en afgørende indsats. Søren har med sin faglighed og sit gode netværk i det grønne været en meget vigtig medspiller, partner og sponsor!

 

TEKST: CECILIE BRÆDDER ANDERSEN & SØREN EGERT
FOTO: METTE NASSER & CECILIE BRÆDDER ANDERSEN