Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Meditationsmusik i Dome of Visions

16/09/2018 @ 18:00 - 20:30

Meditationsmusik i Dome of Visions

18.00: Elin Overgaard & Skye Løfvander. Strenge og overtoner.

19:00: Ashish Sankrityayan. Dhrupad-sang.

Elin Overgaard spiller monochord, som er et meterlangt strengeinstrument, hvor alle strenge er stemt i samme tone, så klangen bliver fyldig og rig på overtoner, som skaber et eget, svævende lag i musikken. I dette lag fletter Elin sin improviserede sang ind. Til daglig bruger hun både stemme og instrument til lydhealing.

Skye Løfvander synger overtonesang og akkompagnerer sig selv på det indiske strengeinstrument swarsangam, som indeholder såvel drone- som meloditoner. Overtonesangen gør det muligt at synge tostemmigt med sig selv, så der opstår en højtsvævende melodilinje tre oktaver over den vanlige stemme.

Dhrupad er klodens ældste og mest raffinerede sakrale sangtradition, og dhrupad-sangeren Ashish Sankrityayan er en mester af de sjældne med en enestående dybde, præcision og klangbeherskelse.

Dhrupads rødder findes i vedisk tempeltraditions hymner og mantraer samt i lydyoga, men i mogul-tiden blev dhrupad hofmusik og udviklede sig til en klassisk kunstform. Sangen kommer til udtryk inden for rammerne af ragaer, som med hensyn til intonation, klangbevidsthed, form, rytmik og melodi danner en meget kompleks ramme. Passager kan være dybt meditative, men der indgår også mere dynamiske elementer.

Ashish tilhører den blandt kendere nærmest legendariske Dagar-linje, og han bestrider posten som leder (director) af Dhrupad Kendra, delstaten Madhya Pradesh’ institut for uddannelse af dhrupad-sangere. Siden 2004 har han haft et intensivt virke med koncerter og undervisning i det meste af Europa samt i USA. Siden 2005 har vi nydt godt af Ashish’ kunst, undervisning og formidling i Danmark, hvor han har givet over 100 koncerter, workshops og præsentationer, blandt andet i Rundetaarn, Kronborg Slotskirke, Frederiksborg Slot, Roskilde Domkirke, Esrum Kloster og Sønderborg Slot.

Vision for bæredygtige fremtider: Min vision for fremtidens musik er lidt i tråd med de bølger, som har fået momentum inden for fx fødevareområdet: Mindre ‘sminke’, mindre tilsætningsstoffer, mindre kemi, mindre spil på effekter, men gode råvarer, gennemskuelighed i produktionen, fokus på håndværk og smag. Oversat til musik vil det handle om mere fokus på akustiske instrumenter, færre effekter, mindre brug af elektronik, ingen stemmesminke (autotune osv.), fokus på håndværk og gode råvarer i form af melodi og ren stemme- og instrumentklang.

Musik, der skaber sans for rytme og musikalitet som sådan. Ikke overskruet, hektisk og på en volumen, som skader vores sanser.

Udvikling af lyttekultur!

Vision for fremtidens by: Fremtidens by er i tråd med min vision for fremtidens bæredygtige musik en by, som kan rumme de lydudtryk, der opstår i den. Der er ikke i sig selv noget galt i, at en stor by indeholder element af kaos og larm – også hvad det auditive angår. Det er imidlertid symptomatisk, at i næsten alle nyere bygninger med koncertsale, indrettes disse, så de reelt intet akustisk særpræg har, da dette bliver tilsat via elektronikken (mixer og så videre). En udvikling af lyttekultur vil også være betinget af, at vi tør gå på opdagelse i de akustiske rum, og at vi satser på sansernes iboende visdom. Indretning af ydre byrum kan også ske med øre for de lydudtryk, som skal finde sted i dem.

Details

Date:
16/09/2018
Time:
18:00 - 20:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:

Venue

Dome of Visions, Pier 2
Pier 2
Aarhus, 8000 Denmark
%d bloggers like this: