En opskrift på byggeglæde: Tillid og ansvar går hånd i hånd

 

-Normalt er vores byggeperioder på de forskellige byggepladser seks måneder eller mere. Når man er så lang tid på ét sted, vil der jo altid være nogle arbejdsgange, som ofte skal gentages. Med Dome of Visions forholder det sig helt anderledes, siger Peter Bruhn, tømrer og formand for det sjak på ti mand, der opfører Dome of Visions.

DoV-handvaerk1

NCCs håndværkerteam på Dome of Visions praktiserer i vidt omfang selvstyring. Det fremmer byggeglæden.

 

– Fra vi begyndte arbejdet her på Søren Kierkegaards Plads, og til vi er færdige, går der fem-seks uger.  Og de materialer, vi har mellem hænderne, er heller ikke noget, vi møder på vores mere almindelige byggepladser, siger Peter Bruhn.

Dome of Visions består blandt andet af 250 reglar i træ, og domens gennemsigtige facade er af polykarbonat.

Mere kontakt

-Domens arkitekter har tænkt meget over det bæredygtige, og at materialerne skal kunne genanvendes. Som håndværkere lægger vi også mærke til, at vi er mere i kontakt med arkitekter og ingeniører end normalt på byggepladserne. Faktisk arbejder vi i visse situationer direkte sammen med dem, og det giver os gode muligheder for at påvirke nogle arbejdsgange i det daglige, vurderer Peter Bruhn.

Sammen med kollegerne er han på Søren Kierkegaards Plads i gang med sit tredje dome-byggeri. Først på Krøyers Plads i København, så på havnen i den nye bydel Aarhus Ø, begge i 2013, og nu altså på den efterhånden ganske ombejlede Søren Kierkegaards Plads lige ved siden af Det Kongelige Bibliotek og Den Sorte Diamant.

 

Selvstyring

-De to første gange, vi byggede domen, var vi ret direkte indblandet i byggeprocessen, fx omkring valg af visse materialer. I dag har alle omkring domen fået flere erfaringer, og tilsammen har vi så meget rutine, at vi næppe støder på overraskelser under byggeriet, siger Peter Bruhn.

-Faktisk har byggeledelsen så meget tillid til os, at vi stort set er selvkørende. Selvfølgelig har vi en dato, hvor byggeriet skal stå færdigt, men undervejs har vi stort set frie hænder. Det viser sig jo, at selvstyring i mange tilfælde sparer både tid og penge, og NCC har gode erfaringer på netop det område Altså at lade formænd og sjakkene selv træffe flere beslutninger. Når tillid og ansvar går hånd i hånd, får du gode resultater, siger Peter Bruhn.

Han er på det rene med, at selvstyring næppe er det mest velegnede på gigantiske byggeprojekter som fx Carlsberg og Nordhavn.

-Men arbejdet med at bygge Dome of Visions virker i hvert fald inspirerende på mange, tilføjer Peter Bruhn.

 

Velbesøgt

Placeringen på Søren Kierkegaards Plads betyder, at tusindvis af mennesker hver dag kaster blikke på Dome of Visions. Alene Den Sorte Diamant og Det Kongelig Bibliotek har dagligt cirka 5000 besøgende, og biler i tusindvis kører på Christians Brygge langs havnen.

-Vi får mange spørgsmål fra de forbipasserende. Vi svarer, at der er tale om  en bæredygtig bygning, som NCC det næste års tid stiller til rådighed for en række samarbejdspartnere, bl.a. Det Kongelige Bibliotek, Sharing Copenhagen og Dansk Arkitektur Center. Det er helt sikkert, at bygningens form i sig selv gør folk nysgerrige, lyder det fra Peter Bruhn.

 

Noget Særligt

Som byggeplads er Søren Kierkegaards Plads noget særligt. Selv om den er Københavns tredjestørste plads, er adgangsforholdene til pladsen af og til vanskelige, ikke mindste fordi der bygges intenst lidt længere henne ad Christians Brygge. Der er tale om det store Bryghusprojekt, som skal stå færdigt i 2017.

-Vi har ikke det store albuerum omkring selve pladsen. Lastbiler med containere og kraner skal køre meget forsigtigt til og fra domen, og vi skal meget præcist planlægge, hvornår de forskellige materialer skal ankomme til byggepladsen. Der består simpelthen en rækkefølge, som du ikke kan snyde, som Peter Bruhn  udtrykker det.

 

Lasse Lodberg, murer: ”Jo flere gange man bygger en dome, jo mere sikker bliver du i din omgang med de specielle materialer. Og det er altid sjovt at vende tilbage til noget, der er så specielt som en dome.”

Rasmus Thomsen, tømrer: ”Vi tænker hver dag på, at vi bygger noget unikt og meget anderledes. Opmærksomheden omkring Dome of Visions er meget stor.”

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: MARTIN VOOLA