En køn redelighed – Kvindemuseet besøger Dome of Visions

Kvindemuseet holder til på Domkirkepladsen i det centrale Aarhus, og fra 14. til 18. maj besøger dets mobile aflægger, det såkaldte pop-up museum, Dome of Visions.

Pop-up museet sætter fokus på køn, kultur og historie i bylivet, og du får en anderledes museumsoplevelse, hvis du bruger et par timer i domen på Pier 2. Du kan fx blive klogere på kønnenes kulturhistorie eller slå dig ned og dyste sammen med andre i brætspillet ‘Køn Redelighed’.

Danmark er nummer 14…

Og man kan vist roligt sige, at der er nok at tage fat på. Kvindemuseet siger det selv:

”Verdens mest ligestillede land er i dag Island, ifølge World Economic Forum Gender Gap Index for 2017. I top fem ligger de øvrige nordiske lande – sammen med Rwanda. Danmark derimod befinder sig på en 14. plads. Det kan overraske, for i Danmark er vi  vant til en kollektiv nationalfortælling om en høj grad af frisind og ligestilling. Men ligestilling kræver vedligehold – derfor vil Kvindemuseet med pop-up museet ud i bylivet og tage temperaturen på kønsdebatten – og ikke mindst sætte gang i den. Fordi vi tror på, at et ligestillet samfund er et bedre samfund – for alle.”

Kvindemuseets overordnede vision er at være dialogskaber om kønnets betydning i samfundet. Museet ønsker at skabe nysgerrighed, dialog, refleksion og viden om kønnets betydning – historisk, aktuelt og i fremtiden, og pop-up museet skal ses i det lys.

Et godt match

Kurator i Dome of Visions, Gry Worre Hallberg, siger, at Kvindemuseet og domen ligner et godt match.

–Domen udgør jo netop en platform for samskabelse om fremtiden og ikke mindst en mere bæredygtig fremtid. Sådan er domens indfaldsvinkel også i kulturel og social forstand, og Kvindemuseet rammer lige ned i domens DNA, når det fortæller, at dets vision for fremtidens by er at favne den brede mangfoldighed, som menneskeheden i al sin spændvidde repræsenterer.

I fremtidens by går ingen igennem byen med en knude i maven,  som museet selv skriver, og matchet mellem Kvindemuseets historie om at demokratisere kønnet passer perfekt med domens egen historik, der jo går ud på at demokratisere byrummet, forklarer Gry Worre Hallberg.

 


I forbindelse med pop-up udstillingen afholdes HIMLA – FYRAFTENSKONCERT I DOME OF VISIONS den 15. maj 17-18.

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: HELLE ARENSBAK / DOME OF VISIONS