Domen står i den største, rekreative potentialezone i Aarhus

Fremtiden for Pier 2 på Aarhus Ø giver ikke sig selv, men et og andet tyder på, at fremtiden kan få et strejf af noget grønt.

Spørger man Mads Peter Laursen, leder af Institut for (X) og frontfigur i Bydelskontoret i Aarhus, og hans makker i selv samme kommunale kontor, projektkoordinator Esben Vestergård Pedersen, er Bydelskontoret optaget af at undersøge Pier 2 som noget, Mads Peter Laursen kalder en potentialezone.

–Vi ser på byliv, rekreative arealer og de ønsker, de lokale har for fremtiden på Pier 2. Vi prøver at fange impulserne og måske radikalisere dem en lille smule i forhold til, hvordan man normalt ville gøre. Vi er nok en lille sten i skoen på den normale byudvikling, som Mads Peter Laursen udtrykker det.

Rekreative aftryk

Som han ser det, er der allerede i dag en tendens at spore på Pier 2.

–Både Dome of Visions og de andre aktører, der boltrer sig ved siden af bygningen, sætter i dag rekreative aftryk på området. Tag blot den lille svampefabrik, der er nabo til domen. Måske man kunne skrue op for noget af det, der af og til kører lidt langsomt i kommunen. Måske man kunne lave retningslinjer og nogle rammer, så afstanden fra tanke til handling blev kortere, foreslår Mads Peter Laursen.

Lokale kræfter

Sammen med Esben Vestergård Pedersen er han meget optaget af de tanker, de lokale gør sig, fx i det lokale fællesråd og i nabofællesrådet. Hvad tænker beboerne og grundejerforeningen helt konkret?

–Det handler dybest set om, at der skal flere og forskellige tilbud til Aarhus Ø. Havnebad, restauranter, sportsplads, streetfood marked, badefaciliteter med havsvømning og lystbådehavn. Lægger man det hele sammen, kunne
Pier 2 blive en form for katalysator for alt det rekreative på og omkring Aarhus Ø, siger Esben Vestergård Pedersen.

Borgermøder

I begyndelsen af det nye år bliver der taget hul på en række borgermøder, og her kan man blive klogere på, hvordan de forskellige tanker og ideer er forankret hos de lokale.

– Domen og byhaverne udtrykker jo allerede i dag noget kreativt og noget bæredygtigt, så Energimuseet, Mejlgade Lab, Naturhistorisk Museum og Sustainia kunne vel uden videre føle sig godt tilpas på Pier 2. Fx har Sustainia stor erfaring med de såkaldte grønne teknologier. Hvordan kunne vi få mere af det ned på havnen i Aarhus, så jord og vand kunne udnyttes til gavn for byen, spørger Esben Vestergård Pedersen.

En særlig status

Pier 2 er i forvejen reelt udlagt til rekreativt areal, hvilket betyder, at det ikke må bebygges højere end knap halvanden meter – i princippet! Klausulen gælder for to tredjedele af Pier 2, så der ligger ikke et egentligt indtjeningskrav på størstedelen af netop det område.

–Også af den grund er der mulighed for at etablere et større rekreativt område dér, vurderer Mads Peter Laursen.

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: JONATHAN GREVSEN OG HELLE ARENSBAK / DOME OF VISIONS