Det perfekte sted at bo

Teenager i en dome, i 1980-erne, i Californien.

Alisa Tager er filmproducer med base i Los Angeles – men hendes projekter folder sig ud hvor som helst i verden.

IMG_0364-LR IMG_0361-LR

Engang – som teenager – havde hun base i et ganske spektakulært og usædvanligt rum: en ægte dome, tegnet af den amerikanske arkitekt og fremtids forsker, Buckminster Fuller.

Da Alisa Tager først i 1980erne var 16 år gammel og sammen med sine forældre boede i det, hun selv kalder et helt almindeligt hus i Los Angeles, Californien,  tog forældrene på en mini-ferie nordpå til Santa Cruz. De blev begejstrede for området og besluttede sig ikke blot for at flytte; de valgte at flytte ind i en dome…

-Det var helt afgjort ikke mit valg sådan at bryde op fra Los Angeles. Og at vi så oven i købet skulle bo i en dome, gjorde det jo ikke lettere at flytte, siger Alisa Tager.

Hendes nye hjem var en to-etagers dome med god plads, tidssvarende bekvemmeligheder,  fire soveværelser og tre badeværelser.

Alisa-SantaCruzDome-2012-08-31 12.56.39

Domens akustik

-Jeg boede i domen i knap tre år, og jeg havde konstant følelsen af at bo i noget helt ekstraordinært. Vores dome er jo tegnet af Buckminster Fuller, og den enestående arkitektur kombineret med de særlige forhold, en dome-konstruktion fører med sig, gjorde det til et perfekt sted at bo, også for en teenager, lyder det – med et smil – fra Alisa Tager. Hun husker især akustikken i domen, og at spille klaver hjemme i domen oplevede hun nærmest som at gi koncert til et af de store baller i Holywood…

-Små praktiske forhold inde i domen tvinger dig til at tænke anderledes. Hvor skal du fx hænge malerier op? Men glæden og fascinationen ved at bo i en dome overskygger alt, siger Alisa Tager.

Hun indrømmer, at hun som teenager var nervøs for vennernes reaktion, når de nu opdagede, at hun boede i noget så særpræget som en dome.

IMG_0428-LR

Domer er konceptuelle

-Selvfølgelig blev vennerne begejstrede, ja måske ligefrem misundelige over, at man kan bo så fantastisk. Domen som hustype vil nok altid være noget usædvanligt, men det er min fornemmelse, at domer fylder mere og mere. I dag bor jeg igen i Los Angeles, og længere nede ad min vej står der sjovt nok en dome.

-Jeg ser domer som noget konceptuelt. Hele dome-ideen og dens meget futuristiske arkitektur påvirker selvfølgelig de mennesker, som bor i en dome, siger Alisa Tager.

IMG_0312-LR

Fascinationen

Forleden besøgte hun Dome of Visions i København. Det var næsten som at komme hjem til Santa Cruz igen.

-København er en moderne by, open minded og skønne mennesker overalt. København minder faktisk meget om Santa Cruz, så selvfølgelig skal der være en dome midt i Danmarks hovedstad. Sammenlignet med min dome i Santa Cruz, springer det i øjnene, at Dome of Visions er transparent. Det øger min fascination af hele jeres projekt, indrømmer Alisa Tager.

IMG_0387-LR IMG_0429-LR

TEKST: Søren Egert
FOTO: Akisa Tager og Stine Skøtt Olesen/ NXT