Ved et godt besøgt kick off-arrangement i Dome of Visions på Grundlovsdag, 5. juni 2015, diskuterede et veloplagt panel og en gruppe studerende Hvad betyder mødet for fremtidens demokrati? Mødet som fænomen er i disse år under pres. Sociale medier og tv suger mere og mere liv ud af mødet som fænomen. Hvilke konsekvenser har det?
Debatten blev styret af journalist Clement Kjersgaard, og i panelet sad Astrid Haug, der bl.a. er kendt fra TV2 News, hvor hun kommenterer politikernes brug af sociale medier, Khaterah Parwani, aktiv debattør i både gamle og nye medier, og folketingsmedlem Yildiz Akdogan (S).
Cyberoptimister
Astrid Haug rådgiver virksomheder og organisationer om sociale medier og digital strategi. Kan mødet overleve de digitale platforme?
-Vi må indse, at der rundt omkring i verden er masser af mennesker, der bare ikke gider den politiske debat. Den er ikke en del af deres hverdag, og der var mange cyberoptimister, som troede at fx Facebook og Twitter ville ændre radikalt på det forhold. Det er ikke sket. Man skønner dog, at 100.000 danskere på en eller anden måde diskuterer politik via Twitter, og vi ved jo ikke, hvordan udviklingen kommer til at forløbe, siger Astrid Haug.
Khaterah Parwani arbejder bredt med integration og fornemmer, at socialt belastede grupper har meget svært ved at navigere i et samfund, der aktivt diskuterer politik.
-Det chokerer mig, hvor uoplyste man er. Man aner ikke engang, at der snart er valg til Folketinget. Man véd ikke, hvordan man stemmer, siger hun.
Danny Malkowsky, folketingskandidat for Liberal Alliance, supplerede:
-Vi er nødt til at ha øget dialog i lokalområderne. Hvordan får vi skabt den? Det spørgsmål er vi nødt til at tage med til Folkemødet på Bornholm, lyder det fra Danny Malkowsky.
Og Yildiz Akdogan brugte en del af sin tid i Dome of Visions til at undre sig over de skrevne og uskrevne regler, der gælder på Folkemødet:
-Det er et møde for eliten. Mange steder kan du kun komme ind til talerne og maden, hvis du har en VIP-billet. Det har intet med et møde for folket at gøre. Folkemødet på Bornholm må sadle om, lyder det fra Yildiz Akdogan.
Optakt
Arrangementet i Dome of Visions skal ses som en optakt til det samarbejde, som under Folkemødet på Bornholm 12., 13. og 14. juni finder sted mellem den efterhånden landskendte dome i Allinge på Bornholm – og Dome of Visions i København.
Det parallelle folkemøde i København afvikles under fællestitlen DOMEKRATI, og der bliver hver dag under Folkemødet livestreamet mellem de to domer, så det på den måde bliver muligt at opleve Folkemødestemning, selv om du ikke rejser til Bornholm.
I København leder tre forskellige workshops frem til en egentlig debat mellem gæster i domen på Bornholm og studerende og gæster i Dome of Visions.
Temaerne er:
Hvordan kan civilsamfundet bidrage til at håndtere sundhedsproblemer i boligområderne?
Hvordan skaber man tryghed i udsatte boligområder?
Hvad kan et fælleshus i udkantsområder?
Du kan se mere om Grundlovsdagen og de kommende Folkemødearrangementer i Dome of Visions her.
TEKST: SØREN EGERT
FOTO: JONATHAN KRONBORG GREVSEN / DOME OF VISIONS