Tysk interesse for Dome of Visions

Dome of Visions vækker opsigt. Fagfolk fra hele verden lægger vejen forbi Søren Kierkegaards Plads i København, og flere storbyer har allerede meldt ud, at de besøger domen i den nærmeste fremtid.

dov-jena-lshn_voola-_6929-LR

Mandag 15. februar 2016 var miljø- og energiministeren fra delstatsregeringen fra tyske Thüringen på besøg i Dome of Visions.

Ministeren, Anja Siegesmund (Bundnis 90/Die Grünen) stod i spidsen for en delegation af fagpersoner, og dagsordenen var forholdsvis enkel: Kan man opføre en dome i Jena, Thüringens næststørste by?

dov-jena-lshn_voola-_6950-LR

Kristoffer Tejlgaard, den ene af domens to arkitekter, var sammen med bl.a. Jacob Hartmann fra Københavns Kommune og Flemming Wisler fra NXT blandt oplægsholderne. Og ifølge Kristoffer Tejlgaard rejser den tyske delegation fra København med en meget stor pose fyldt med inspiration.

–At engagementet omkring domen er så massivt og til stede på mange forskellige funktioner gjorde et stort indtryk på delegationen. Projektet voksede på en måde dagen igennem, og jeg tror det gik op for gæsterne, at det at opføre en Dome of Visions fører mere med sig, end de havde forventet, inden de besøgte os, siger Kristoffer Tejlgaard.

dov-jena-lshn_voola-_6906-LR

Solen bryder frem

–Når solen bryder igennem på en ellers kold dag i februar, bliver domen jo en endnu mere fortryllende bygning, og den fornemmelse ramte meget tydeligt vores tyske gæster, tilføjer han.

Miljøministeren og hendes følge regner nu videre på, hvad det vil koste at opføre en dome i Jena. Skal den være stationær, skal den kunne flyttes rundt?

–Arkitekturen i Dome of Visions har noget på hjerte, den vil noget, og den kan diskutere relevante samfundsspørgsmål om fx miljø, bæredygtighed og energi, og de dimensioner har vi nu præsenteret miljøministeren for, siger Kristoffer Tejlgaard.

dov-jena-lshn_voola-_6878-LR

På vej til Jena?

Franziska Weiland arbejder i den internationale koncern, Unilever. Her beskæftiger hun sig blandt andet med Sustainable Living, og hun spiller en central rolle i arbejdet på at opføre en dome i Jena.

–Både i Aarhus og i København har Dome of Visions været i stand til at huse gode debatter om byudvikling, energi, bæredygtighed etc., og Thüringen og dermed Jena har brug for de debatter. Derfor skal vi ha´ en dome til Jena, siger Franziska Weiland med et smil på læben.

Politikerne i Thüringen overvejer nu, hvordan en mulig dome i Jena kan finansieres, og kan eventuelle partnerskaber med eksterne interessenter komme på tale?

–Allerede nu er der blandt indbyggerne i Jena et ønske om at få en dome til byen. Domen skal være tilgængelig for foreninger, virksomheder, kulturelle arrangementer og alt muligt andet, som kan fremme dialogen borgerne imellem, siger hun.

dov-jena-lshn_voola-_6946-LRdov-jena-lshn_voola-_6968-LR

Gang i byen

–Man kan ikke kopiere Dome of Visions, men man kan bygge noget, der ligner. Det afgørende er, at vi får mobiliseret de folk, der kan bringe liv til en mulig dome. Vi skal ha´ gang i samtaler, co-creation og idéudvikling allerede nu, så vi kan få øget livskvalitet og mere gang i byen, i første omgang Jena.

Det kræver, at vi skaber et mind set magen til det, der findes i Dome of Visions, siger Franziska Weiland.

Og måske blev noget af vejen allerede banet, da Thüringens miljø- og energimister, Anja Siegesmund afsluttede dagens besøg i domen med disse ord:

My vision for the dome is to have an European story of sustainability, which is based in Copenhagen, Stockholm and next in Thuringia – the green heart of Germany. Thank you for the inspiration. 

Yours Anja Siegesmund.

dov-jena-lshn_voola-_6895-LRdov-jena-lshn_voola-_6945-LR

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: LUNA SIGNE HØRDUM NIELSEN og MARTIN VOOLA