Dome of Visions stikker tre meter dybt

Så kom der endnu en byggeplads til Aarhus Ø. Denne gang er det Dome of Visions 3.0, som i løbet af de næste fire-fem uger rejser sig på Pier 2.

Aarhus Kommune er bygherre på projektet, og det er NCC, der bygger domen, som er tegnet af arkitekt Kristoffer Tejlgaard.

20160504_133044

Indtil nu er det meste af arbejdet på byggepladsen foregået under jorden!

45 skruefundamenter i galvaniseret stål er ét efter ét drejet ned i undergrunden. Hvert skruefundament er tre meter langt, og fundamenterne danner nu en ring, som domens såkaldte fodrem skal hvile på. Næste skridt bliver så at samle de 588 limtræskomponenter, der udgør det gitter, som senere bliver beklædt med gennemsigtige plader af polycarbonat og fuldender domen.

–Som det ser ud nu, regner jeg med, at man om to uger kan se konturerne af, at vi er ved at bygge en kuppel, siger Torben Justsen, projektchef i NCC og udstyret med et øje på hver finger på denne den første egentlige arbejdsdag på Dome of Visions 3.0.

Mens hegnet omkring byggepladsen bliver sat op, peger han på de forskellige materialer, der ligger sirligt ordnet på byggepladsen og kun venter på at blive monteret. Som eksempel nævner han det såkaldte CLT-træ (Cross Laminated Timber), der skal bruges til at opbygge domens indre hus, hvor der bliver plads til møde- og konferencefaciliteter, balkoner, bar m.m.

20160504_133054-dov3-aarh17122015_5972-LRDoV-Voola-04082016_0427-LR

Nervepirrende

–Det indre hus i domen ligger lige nu i fire store stabler på byggepladsen, godt beskyttet mod vind og vejr – og især regnvand. Om cirka fire uger vil vi være så langt med byggeriet, at vi skal i gang med at opføre det indre hus, og den fase i domebyggeriet bliver rent ud sagt nervepirrende, fortæller Torben Justsen.

Han hentyder til, at en stor kran simpelthen løfter den på det tidspunkt næsten færdige dome væk fra sit fundament, og i løbet af fire dage placerer den samme kran cirka 100 CLT-elementer midt på gulvet i det, der ender med at blive til en dome. Herefter kan håndværkerne uhindret og ved hjælp af små mobile lifte bygge det indre hus færdigt.

–Når domen er sat på plads igen, går vi i gang med at lægge gulvene og isolere de forskellige facader i det indre hus. Vi får vand og elektricitet på plads, og jeg forventer, at vi midt i september kan krone værket med at sætte den såkaldte hat på Dome of Visions, lyder det fra Torben Justsen.

I parentes bemærket er hatten den allerøverste del af domen, og hatten kan løftes eller sænkes, så temperaturen i bygningen bliver så behagelig som muligt.

DoV-FW_5083-dov3-aarh17122015_6034-LR

Dome of Visions står på Pier 2 frem til begyndelsen af 2018.

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: TORBEN JUSTSEN, FLEMMING WISLER, MARTIN VOOLA, STINE SKØTT OLESEN