Domen – en hyldest til træ som byggemateriale

Det kan vistnok siges meget enkelt: Hvis vi ikke begynder at bygge noget mere i træ, er den nuværende træproduktion i Europa alt for stor. Det viser statistikkerne. Konsekvensen vil være, at de såkaldte industriskove bliver færre og mindre.

Og den udvikling falder ikke i god jord hos Kristoffer Tejlgaard, arkitekten bag Dome of Visions 3.0, der i disse uger bliver opført på havnen i Aarhus, Pier 2. Selv gør han, hvad han kan, når det drejer sig om at bruge træ. Domens fodrem er således af træ, og de 588 krumme buekomponenter er af træ. Det indre hus i domen er CLT (cross laminated timber), og møbler, trapper og udvendige terrasser bliver bygget af træ.

DoV-Voola-04082016_0422-LR

DoV3-illustration

Beton rives ned

–Jeg har besøgt funktionsdygtige 400 år gamle træhuse og en 900 år gammel stavkirke. Til gengæld har jeg lagt mærke til, at Indien har været tæt på nationale kriser, fordi store betonhuse var ved at falde fra hinanden. Og i Danmark har vi revet boligblokke ned, fordi det var for farligt at blive boende i dem. Et nyere prestigebyggeri, Storebæltsbroen, er sat til at holde i 100 år… Så træ har indlysende kvaliteter, som vi skal udbrede og forske i, så meget vi kan, lyder det fra Kristoffer Tejlgaard.

Han henviser til det, vi i dag véd om produktionsformerne for henholdsvis beton og træ.

–På globalt plan er produktionen af beton så energikrævende, at den bruger mere energi end vores husstande tilsammen! Derfor er det indlysende, at træ skal spille en langt større rolle i byggeriet, tilføjer Kristoffer Tejlgaard.

DoV-Voola-04082016_0427-LR

Best-practise

Selv anvender han udelukkende FSC-certificeret træ i sine byggerier, fordi en mærkningsordning sikrer, at FSC-træ kommer fra bæredygtig skovdrift.

–Ved at bruge den type træ, nærmer vi os en best-practise styring, når det gælder om at bevare regnskov og at få skovene i Europa til at vokse. Træ spiller jo en uhyre vigtig rolle i det store CO2-regnskab, bl.a. fordi træ evner at lagre CO2, understreger Kristoffer Tejlgaard og gør klar til at komme med sin helt egen træ-remse.

–Alt for meget bliver bygget i beton i dag, fordi det er billigt, og tilsyneladende er det også helt uden økonomiske omkostninger at forurene. Trappesten, bordplader, terrasser, sommerhuse, cykelstativer, belægninger, funderinger og parcelhuse bliver bygget i beton – men kunne lige så godt blive bygget i træ. Så kunne man i stedet fokusere på den beton, der skal bruges i metroen, kloakkerne, broerne og de store parkeringskældre, siger Kristoffer Tejlgaard, mens domens trækonstruktion ser dagens lys på Aarhus Havn.

DoV-Voola-04082016_0419-LR

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: MARTIN VOOLA
ILLUSTRATION: ATELIER KRISTOFFER TEJLGAARD