Dome 2.0

Dome of Visions 2.0 i Stockholm er en fortsættelse af det fuldskala dome-eksperiment, som blev indledt i København. Eksperimentets anden del er udført i et samarbejde mellem arkitekt Kristoffer Tejlgaard, Den Kungliga Tekniska Högskola i Stockholm (KTH) og NCC. Ligesom Dome of Visions 1.0 er 2.0 bygget for at undersøge nye måder at anvende træ på og for at finde nye veje til bæredygtigt byggeri og materialeforbrug. Dome of Visions 2.0 er desuden en videreudvikling og forbedring af det første dome-eksperiment, hvorfra man har hentet erfaringerne på punkter som indeklima, økonomi og æstetik.

Dome of Visions 2.0 består af en 9,5 m høj og 20,8 m bred kuppel med et grundareal på 340 kvadratmeter. Målene er stort set de samme som i den første dome, men kuplen er udarbejdet efter et andet geometrisk princip. Kuplen er ikke geodætisk men har geometri som øjet på en flue. Ændring af geometrien giver en bedre udnyttelse af materialet. Facadematerialet er reduceret med 25-30 pct., fordi kvadratnettet er baseret på dimensionerne af polycarbonat i industristandardark. Kuplen består af to overlappende lag. Det ydre lag er i Dome of Visions 2.0 bygget op af de 149 tynde, kvadratiske polycarbonatplader i varierende mål. I den første dome var der 251 plader. De mindste kvadrater på toppen øger bæreevnen i måneder med betydeligt snefald. Ved jorden er polycarbonatkvadraterne større for at skabe en stor mængde af mulige åbninger uden brug af stålarmering eller ved at foretage en kompleks penetration af strukturen. Derudover giver de store åbninger ved domens bund mulighed for bedre udluftning og ventilation i varme måneder. Af samme grund er topåbningen på Dome of Visions 2.0 dobbelt så stor som på den første dome. I perioder med sne vil den mekaniske topplade, også kaldet domens hat, kunne bære otte ton sne.

 

Det indre lag er et statisk skelet, der følger facadens geometri. Skelettet består af 308 bjælker i lamineret bøgetræ, som er samlet i 160 knudepunkter af stål. Det hele bliver holdt sammen af 7.544 bolte. Overlappet af polycarbonat og bolte flugter med skellettet, så domens transparens øges indefra og lysindtaget bliver større. I det indre lag hjælper 238 stålstænger med at gøre domen ekstra stabil.

Kuplen agerer klimaskærm og læ for et træhus, ligesom det er tilfældet i Dome of Visions i København. Træhuset er udviklet via en konkurrence på Den Kungliga Tekniska Högskola, som arkitektstuderende Stefania Dinea vandt. Hun har siden videreudviklet og tilpasset huset til domen i samarbejde med NCC. Træhuset er udført i simpelt, praktisk design og har to etager. Nederst et konferencerum på cirka 50 kvm. med plads til omkring 40 mennesker og øverst et mindre rum til private møder og workshops. Huset er bedre opvarmet og isoleret, da det skal kunne klare et endnu koldere klima end i Danmark. Men modsat domen i København er der ingen installerede varmekilder i det tredje rum.

Dome of Visions 2.0 blev i september 2015 bygget på Den Kungliga Tekniska Högskolas område i Stockholm. Her står den til september 2016.

Klimaskærmen: 

Den ydre facade: 

Knudepunktet: Laserskåret i pladestål.

Haven: 

Huset:

Arkitekten bag domen i Dome of Visions 2.0
Cand.arch. Kristoffer Tejlgaard

Rådgivende ingeniør: Henrik Almegaard

Arkitekten bag huset i Dome of Visions 2.0
Stefania Dinea

Arkitekterne bag haven i Dome of Visions 2.0
White Arkitekter

 

 

 

Læs mere om dome 1.0 og 3.0

Tegninger: Kristoffer Tejlgaard, Stefania Dinea
Foto: Erik Mårtensson, NCC