Symmetrisk placerede løftepunkter sikrer, at domen kan flytte frem og tilbage

I runde tal vejer Dome of Visions 3.0 godt tyve tons, og for at løfte den kræver det, at kranen kan trække i tolv løftepunkter, placeret på fodremmen.

Henrik Almegaard, rådgivende ingeniør og statiker på hele domeprojektet, understreger, at komplicerede udregninger ligger bag den endelige placering af løftepunkterne.

dome of vision _dsc9885LR

–Det vigtigste er, at afstanden mellem løftepunkterne ikke er for stor. Desuden skal punkterne være placeret symmetrisk i forhold til domens to store dørpartier. Det forberedende arbejde går i høj grad ud på at sikre, at belastningen fordeler sig så ensartet som muligt på de tolv løftepunkter, siger Henrik Almegaard.

dome of vision _dsc7924LR

Lille risiko

–Risikoen ved at løfte domen er yderst begrænset, først og fremmest fordi kranens udstyr og bemanding er meget professionel, alt er afprøvet igen og igen, siger Henrik Almegaard og nævner, at de stropper, der bliver hægtet på wirerne er fastgjort med sjækler, og bolten i sjæklen er fastgjort med en møtrik. For yderligere at øge sikkerheden sætter man en split i, så møtrikken er helt og aldeles fastgjort.

dome of vision _dsc9842LR

Oprindeligt var tanken, at kranens wirer skulle flettes ind imellem domens gitter, altså selve trækonstruktionen, men Henrik Almegaard og kranfolkene regnede sig frem til, at man kunne løfte domen uden overhovedet at flette.

–Domen tager ikke skade af at blive flyttet, hvis man løfter i tolv punkter. Løfter man i blot seks punkter belaster man konstruktionen lidt mere, og det kan jeg ikke anbefale, siger Henrik Almegaard.

dome of vision _DSC0022-LRdome of vision _dsc0211LRdome of vision _dsc0013LR

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: HELLE ARENSBAK / Dome of Visions