Stik hovedet ind

Officiel åbning af Dome of Visions

 

Så er Dome of Visions på Søren Kierkegaards Plads officielt indviet (29. April 2014).

Solen skinnede dagen lang på den gennemsigtige kuppel, og næsten symbolsk og for at dæmpe temperaturen blev der lettet lidt på domens helt egen hat, den allerøverste del af taget, så frisk og køligere luft kunne fylde rummet.

På gulvet i domen flokkedes gæster fra nær og fjern, og musikerne Kira Skov og Marie Fiskers  og deres The Cabin Project gav åbningsreceptionen en sanselig og inspirerende dimension.

DoV-JonathanGrevsen-29042014-19-LR

Performer og luftakrobat Lars Gregersen fra performancegruppen GLIMT gik på line iført jakkesæt. Og han holdt balancen!

DoV-JonathanGrevsen-29042014-34-LR

Partnerne bag Dome of Visions (Københavns Kommune/Sharing Copenhagen, Det Kongelige Bibliotek, Dansk Arkitektur Center (DAC) og NCC tog på skift ordet for at bringe Dome of Visions godt videre.

 

BORGMESTEREN

-Jeg håber, at Dome of Vision bliver et sted, hvor mange vil stikke hovedet ind og på den måde engagere sig i byudviklingen. Domen må også meget gerne blive et sted, hvor vi får skabt nye partnerskaber og tænkt de mange nye tanker, der skal til, sagde Morten Kabell (Enhl.), teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

-De tanker, vi gør os om fremtidens København, skal blive til noget. Vi skal kunne se København fungere på en bæredygtig måde, men København skal også vise i praksis, at vi tør eksperimentere med bæredygtige løsninger. Vi skal turde diskutere, hvordan vi udnytter den plads, der er i vores by. Og vi opnår ingen successer på den front, hvis ikke københavnerne bliver inddraget. Der sidder 55 politikere i Borgerrepræsentationen, og vi omgiver os til daglig med et hav af eksperter. Men de egentlige eksperter er de 580.000 mennesker, der bor i København, sagde Morten Kabell.

 

DIREKTØREN

Det Kongelige Biblioteks direktør, Erland Kolding Nielsen, sagde i sin velkomst til visionernes kuppel, at Søren Kierkegaards plads gennem tiden har været brugt i mange og vidt forskellige sammenhænge – fra marathonløb til teaterforestillinger.

-Dome of Visions føjer sig smukt ind i denne tradition. Men det er ikke Det Kongelige Biblioteks opgave at drive en grøn dagsorden frem, om end det er en nødvendig dagsorden. Når vi har sagt ja til Københavns Kommunes forslag om at blive partner i Sharing Copenhagen skyldes det, at vi ønsker et tæt og rigt samarbejde med vores bopælskommune.

Det, som kommer til at foregå i Dome of Visions, lever op til de kvalitetskrav, vi stiller, understregede Erland Kolding Nielsen.

Han løftede lidt af sløret for, hvad Det Kongelige Bibliotek selv planlægger at bruge Dome of Visions til.

-I juni vil Det Kongelige Bibliotek være synligt til stede på Folkemødet på Bornholm, og vi ønsker at live-streame fra vores aktivitet på Folkemødet til netop Dome of Visions, og allerede nu kan jeg sige, at vores ambitioner for en tilsvarende aktivitet i 2015 er ganske store, sagde Erland Kolding Nielsen.

 

ARKITEKTEN

Adm. dir. i Dansk Arkitektur Center, Kent Martinussen, hyldede på begejstret og overbevisende måde domens egentlige fader, den amerikanske arkitekt og fremtidsforsker, Buckminster Fuller, og ingen bliver forbavset, hvis DAC og Kent Martinussen stiller sig i spidsen for et egentligt Fuller-arrangement i Dome of Visions.

Som en af de fire partnere i Dome of Visions lagde Kent Martinussen vægt på, at netop samarbejde er altafgørende.

-Behovet for at erhvervsliv og det offentlige – også forskningsinstitutionerne –  arbejder meget mere sammen bliver større og større.  Samtidig breder der sig en forventning om, at det offentlige og erhvervslivet skal give mere tilbage til borgerne, til samfundet. Hele Dome of Visions forløbet viser, at der er en vilje til at gå den vej, og NCC  træder i karakter som en udviklingsdrivende virksomhed, der evner at tage ansvar. NCC har turdet tage initiativ til samarbejde mellem netop erhverv, kultur, forskning, viden og stat, som Kent Martinussen udtrykte det.

 

ENTREPRENØREN

Martin Manthorpe, direktør for strategi og forretningsudvikling i NCC, gjorde det klart, at de kommende års klimaudfordringer kræver, at store byer og store virksomheder er bevidste om deres ansvar.

-Vi kan ikke bruge gårsdagens tænkning, hvis vi skal komme med bud på, hvordan vi angriber fx fremtidens klimaudfordringer. Dome of Visions stiller sig til rådighed for den opgave. Domen er et eksperiment i sig selv, bl.a. hvad samarbejde, byggeteknik og kultur angår. Vi ønsker dialogen og samarbejdet, og jeg håber, at private og offentlige bygherrer indser værdien af at inddrage entreprenøren så tidligt som muligt. Vi ønsker at skabe reel handling og på den måde opnå nye resultater, sagde Martin Manthorpe.

De næste femten måneder på Søren Kierkegaards Plads vil domens indeklima blive registreret ganske grundigt, dele af resultaterne vil blive lagt på domens hjemmeside, men fremfor alt  skal målingerne bruges til at kvalificere diskussionen om, hvornår man er ude, og hvornår er man inde, når det drejer sig om at opholde sig i Dome of Visions.

-Vi taler jo reelt om det såkaldte tredje rum, og i den forbindelse er vi også begyndt at sætte spørgsmålstegn ved, om tykkere mure automatisk er svaret på energieffektivisering. Hvad kan man opnå ved at adskille indervæg og ydervæg, spurgte Martin Manthorpe.

Han understregede, at domen også er et udtryk for, at design og formgivning er afgørende for udvikling af både byer og kultur.

-Men der er også noget helt elementært enestående ved en bygning som Dome of Visions. Når jeg træder ind i den, får jeg samme fornemmelse, som når jeg går ombord på færgen til Samsø. Man sænker skuldrene og trækker vejret dybt.  Dome of  Visions er et hus med mange muligheder, sagde Martin Manthorpe i sin åbningshilsen.

TEKST: SØREN EGERT

FOTO: Jonathan Kronborg Grevsen og Stine Skøtt Olesen / NXT