Stærke fortællinger i domens mørke

Mens mørket og kulden strammede grebet om domen den 22 september, gik dagens workshop ind i næste fase og “FAR & SØN – relationen fortolket i kunstneriske udtryk (teater, poesi, musik)” begyndte. Nærværet blandt publikum blev skærpet mod centrum af cirklen i domen, og det sprøde og skrøbelige møde med mørket rammede en intensiv og hudløs stemning ind.

IMG_0479-LR

I kanten af cirklen sad så Gustav Scavenius, som enhver anden publikum. Men Gustav havde en fortælling med. Et udpluk af de 350 sider, det har taget ham at skrive om tabet af sin far. Sange – akustiske og med guitar – fulgte, og trods publikum var det som at sidde i enerum med Gustav og over en kop the kikke i hans dagbog og få indblik i hans bearbejdelse.IMG_0538-LR IMG_0541-LR IMG_0555-LRIMG_0507-LR

Gade Produktion v. søskendeparret Christian og Anne Gade Bjerrum indtog scenen som silhuetter mod det projekterede billede af Christian og hans far. Med en uformel præsentation og let grinende kommentarer om, at de ikke havde prøvet at opføre forestillingen i så stort og åbent et rum, og i temperaturer som i den klare kolde efterårs aften. De forsvandt, og Alice Carreri kom frem. Med styrke klargjorde hendes stemme rummet og satte musikalsk tonen for monologens geografiske lokation. Og ind kom Christian med energi, hotpants og store armbevægelser. Christian er i Mexico, far vil have ham hjem til jul, men der er så dejligt som yogalærer i damernes mexico.

IMG_0560-LR IMG_0591-LR IMG_0593-LR IMG_0598-LR IMG_0622-LR Gentagne pres fra faderen, jul, hjemme. Far: Jeg har forresten kræft. PIS.IMG_0638-LR IMG_0640-LR IMG_0656-LR IMG_0657-LR IMG_0659-LR IMG_0662-LR IMG_0665-LR

Fortællingen fører os med passende, velarrangerede sløjfer gennem tid og lokation. Med øvelser i yoga, der lader publikums kroppe mærke den sværhed, Christian føler indeni og i hans afrapporteriger af faderens sygdomsforløb. Med projekterede videoklip, der viser situationer og reflektioner. Med gentagne begivenheder op gennem barndommen, der reflekterer forholdet mellem far og søn. Med Christian i helende, bearbejdende yoga stillinger, der skaber fokus, ro og baner vejen for ham gennem forløbet.

IMG_0675-LR IMG_0677-LR IMG_0684-LR IMG_0693-LR IMG_0694-LR IMG_0698-LR

Det er på en gang en universel fortælling om at distancere sig fra sine forældre og vokse op for at blive sin egen, og en fortælling om angsten for at miste, om kræft, om tabuer, om at komme igennem, komme nærmere. Gennem forløbet, smerten, vreden, frustrationen skreget op i domens transparante kuppel og bankende ud mod den københavnske nat tog Christian os med tilbage i tiden. En utroligt sikker og kraftfuld performance, der gør én svag og dybt berørt.

Tekst og foto: Stine Skøtt Olesen / NXT