Sort asfalt – domens nye tilløbsstykke

Den udvendige asfaltterrasse ved Dome of Visions er både et eksperiment og en nyskabelse, der kan bruges i kampen mod de fatale følger, skybrud fører med sig. Terrassen består nemlig af permeabel asfalt.

Det betyder, at vand har let ved at trænge igennem denne helt specielle asfalttype – i stedet for blot at løbe videre og skabe oversvømmelser, våde kældre og det, der er værre. Vandet drænes ganske enkelt ned i et særligt grusunderlag, der kan optage meget store vandmængder. Her ligger vandet så og venter på, at kloaksystemer eller undergrunden som sådan kan optage de store regnmængder. På den måde kan permeabel asfalt afbøde de værste virkninger af skybrud.

dov-sso-opbygn28092016-034-1024w dov-sso-opbygn28092016-266-1024w

Forberedelsen

Jimmy Kristian Kjær, formand, og ansat i NCC Roads i Trige ved Aarhus har stået i spidsen for asfaltarbejdet ved domen – en opgave han kalder både spændende, sjov og udfordrende.

–Bundlaget omkring domen er præget af løst grus. Du får lidt en fornemmelse af at sejle, men hvis du kører på med en tung tromle, så kan det egentlige asfaltarbejde gå i gang. Den, der lægger asfalten ud, har ingen problemer. Det er mere forberedelserne, som kan være tidskrævende, siger han.

dov-sso-opbygn28092016-276-1024wdov-sso-opbygn28092016-252-1024w

dov-sso-opbygn28092016-264-1024w

Udstillingsvinduet

Asfaltterrassen er intet mindre end et udstillingsvindue for permeabel asfalt, og besøgende kan selv overbevise sig om de kvaliteter, den permeable asfalt har.

–Vi har valgt at reservere 15 af de 300 kvadratmeter asfalt til at være den velkendte, tætte belægning, den du kender fra veje, cykelstier og pladser overalt i Danmark. Resten, altså de 285, består af permeabel asfalt. Jeg tror, at mange nysgerrige vil finde vej til domen for selv at se, hvordan den gennemtrængelige asfalt virker. Selv synes jeg, det næsten er trylleri. Du hælder en spand vand på gammeldags asfalt, og vandet løber væk. Men hælder du samme mængde vand på den nye, permeable asfalt, siver vandet igennem asfaltlaget og forsvinder via det massive lag grus, der ligger under asfalten. Man kan faktisk med god grund besøge Dome of Visions i regnvejr og se på, at vandet bare forsvinder. Det minder meget om trylleri, siger Jimmy Kristian Kjær.

 

–Jeg tror selv på, at vores asfalt bliver et tilløbsstykke, tilføjer han.

dov-sso-opbygn28092016-214-1024w

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: STINE SKØTT OLESEN