Samarbejde er også at drømme sammen

 

Cecilia Kjems Sairanen er Kaospilot og brænder for at gøre verden bedre til at samarbejde. På Vinterakademiet 2017 i Dome of Visions faciliterer hun de daglige dilemmaworkshops, og akademiugens afsluttende manifestarbejde er også med hende ved roret, så de 40 deltagere i Vinterakademiet kommer i mål på den rigtige måde.

–Min personlige tilgang til at lede processer er, at jeg kommer overforberedt men understruktureret, siger Cecilia Kjems Sairanen og tager hul på en lille fortælling om, hvad hun mener, disciplinen samarbejde fører med sig.

Vinterakademi intro 07

Vinterakademi intro 01

Vinterakademi intro 06

Egne kompetencer
–Forudsætningen for tværfagligt samarbejde er, et hver enkelt deltager kender sine egne kompetencer, sin egen faglighed. Man skal også være bevidst om, hvordan man selv er relevant indenfor helheden, og man

er nødt til at finde ud af, hvordan man selv er relevant i forhold til den faggruppe, man arbejder i. Når vi taler Vinterakademiet og om at skabe fremtidens bæredygtige og robuste by, vil jeg mene, at der er tilstrækkeligt med viden samlet set hos akademi-deltagerne. Spørgsmålet er så, hvordan vi får et samarbejde i gang ud fra den viden, der eksisterer, siger hun.

Vinterakademi intro 15

Vinterakademi intro 04

Trygge rammer
–Grundlæggende for samarbejde er, at man nedbryder hierarkier, og at man er i trygge rammer og kan drømme sammen. Hele vejen igennem Vinterakademiets forskellige workshops har jeg bygget øvelser ind, så grupperne hver især bliver styrket, fortæller hun og understreger, at forberedelse er et must, hvis processerne skal lykkes.

–Den enkelte kan faktisk forberede sig ganske godt på at blive bedre til at samarbejde. Nøgleordet er kommunikation. Men kommunikation er ikke blot at tale. Man skal også evne at lytte. Og begge færdigheder har meget stor betydning. Måske kan du se for dig, at alle taler, alle har en mening og en vision om den robuste by, men der er ingen, som lytter. Så du skal evne at erobre scenen – og forlade den igen, lyder det fra Cecilia Kjems Sairanen.

Vejen frem
–Hvis deltagerne på Vinterakademiet lykkes med at samarbejde, kan de gå tilbage til deres studiekammerater og sige, at samarbejde er vejen frem og kan være rammesættende for fremtidens tværfaglige arbejde. Når man i en hel uge beskæftiger sig med fremtidens bæredygtige og robuste by, kræver det simpelthen samarbejde i tanke og handling. Under hver eneste workshop ugen igennem gennemgår de forskellige grupper opgaver og hænger svarene op på en væg i domen, og her handler det ikke om, at en gruppe er bedre end en anden. Det handler om at det samlede arbejde deles i fællesskabet, og at man den vej rundt inspirerer hinanden, forklarer hun.

Læs mere om Vinterakademi

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: HELLE ARENSBAK