Regnvand og Mejlgade Lab har det godt med hinanden

Nørre Stenbro, Aarhus C, praktiserer borgerdrevet klimatilpasning og udvikler konstant på indhold og metoder.

Blandt redskaberne er såkaldte innovations-workshops, hvor beboere fra Nørre Stenbro og fagspecialister udveksler tanker om, hvordan man fx bedst muligt genanvender regnvand. Hvordan kan en legeplads i en baggård spille godt sammen med regnvand opsamlet i et bassin?

IMG_2234_red

IMG_2208IMG_2168

NGO´en Mejlgade Lab inviterede 23. februar 2017 til en workshop i Dome of Visions om at genanvende regnvand i gården og kvarteret som sådan. Aarhus Kommune og Aarhus Vand spillede aktivt med, og beboerne på Nørre Stenbro (området mellem Nørreport, Kystvejen, Østbanetorvet og Knudrisgade) blev klogere på teknologi, hældningsgrader, vandkapacitet og meget andet. Afklaringen fra workshoppen betyder, at deltagerne nu ved, hvad der kan lade sig gøre – og hvad man skal holde sig fra.

Lokalt engagement

Mejlgade Lab benytter sig af en antropologisk og brugerdrevet metode for at gøre det lokale engagement så stort som muligt.

–Beboere, virksomheder, studerende og kommunen bliver opfattet som aktører i et tværfagligt fællesskab, siger Jonatan Marcussen, projektleder i Mejlgade Lab.

–Jeg ser for mig, at der kan komme bytræer i Mejlgade. Træer, der evner at opsuge regnvand. Vi kan få klimabede og måske gøre vand mere synligt i by- og gadebilledet, siger han.

De forskellige outputs fra workshoppen forleden samles af NGO´en Mejlgade Lab, og bringes videre til et snarligt møde med Aarhus Vand – i håbet om yderligere opbakning.

IMG_2250Beboerønsker

–Workshoppen i Dome of Visions gav en række indtryk af, hvad beboerne ønsker sig, når vi taler om at genanvende regnvand som en fælles ressource, og

i løbet af foråret mødes vi i en af gårdene på Nørre Stenbro for at fortsætte arbejdet. Sideløbende vil vi sammen med frivillige arkitektstuderende tænke nye initiative ind i hele arbejdet med at genanvende så meget regnvand som muligt, og vi vil hele tiden sørge for, at det borgerdrevne kommer i højsædet, lover Jonatan Marcussen.

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: MARTIN VOOLA