Planterne er rykket på hotel

 

Tidligt 2. pinsedag blev domens forskellige grønne vækster afhentet – høje som lave, tynde som tykke. Dome of Visions planter er nemlig taget på tidlig sommerferie hos Vesteragers Planteopbevaring i Smørum, hvor de levende væsener bliver passet og plejet hen over sommeren, alt imens vi venter på den nye dome i Aarhus.

-Det krævede sin flyttemand, at få pakket de otte meter høje eukalyptustræer, sammen med alt fra skrøbelige kaktusplanter til et kroget 100 år gammelt oliventræ, i en lastbil – men det lykkedes! Planteopbevaringen stillede op med to professionelle medarbejdere, der både kunne deres latinske plantenavne og evnede at pakke en lastbil i bedste tetris stil, fortæller Cecilie B. Andersen, der har assisteret plantepasningen i domen.

IMG_9613

Efter en halv times kørsel i stor lastbil nåede vi planteopbevaringen – et kurhotel for planter. Opbevaringen består af to kæmpe store drivhuse, der hver huser noget, som kan minde om en indendørs regnskov. Den varme og let fugtige luft, de eksotiske planter og duften af blomster minder om varme sommerferier under sydens sol og gav mig helt lyst til at slå en hængekøje op i mellem to af Tivolis kæmpe palmer, som i øvrigt også er på hotelophold i øjeblikket.

Skærmbillede 2016-05-17 kl. 18.08.36

Planteopbevaringens medarbejdere tog godt imod Dome of Visions planter, og gik straks i gang med forberedelserne til at få dem i drivhus. Firmaet er ejet af Dennis, der over de sidste par år har overtaget forretningen fra sin nu 97 år gamle farfar, som stadig er aktiv i drivhusene og efter sigende skulle være et slags omvandrende planteorakel. Stedet emmer af god stemning og flere generationers planteerfaringer, og alt tyder på, at det grønne i domen kommer til Aarhus i bedste stand.

IMG_9640

De sidste to år har vores kunstner, møbelsnedker og gartner, Maria Engholm sirligt løftet potterne og flittigt vandet planterne. For Dome of Visions er et levende rum i mere end én forstand.

-Planterne udgør et vigtigt element til rummet og går fint i spænd med de mennesker, der besøger domen. Væksterne giver ikke kun stemning og hygge, de forbedrer også akustikken, danner små rum i rummet, pirrer sanserne ved både at dufte og smage, og kommer der en vind igennem domen, kan de også høres. Nogle af planterne er sat bevidst, så de vokser ud over fx trappen, så du ikke kan gå ned uden at få de grønne små skud og grene i hovedet. Planterne giver rare associationer til og om naturen, om vores historie, om liv, de viser en foranderlighed igennem årstiderne. De giver varme til rummet forstået på den måde, at mennesket føler sig godt tilpas med natur og grønne planter tæt på sig, fortæller Maria Engholm, der tålmodigt har passet planterne på Søren Kierkegaards Plads. Et både lærerigt og frustrerende job.

Skærmbillede 2016-05-17 kl. 18.08.36

De fire årstider

Havens organiske liv ændrer sig i takt med de nordiske årstider. Vi oplever både de lysegrønne knopper skyde frem i foråret og bladenes orangerøde kulør i efteråret. Med domens transparente skærm opstår et klima med højere temperatur end udendørs, hvilket betyder, at domens årstider forlænges. Når sommeren lakker mod enden udendørs, fortsætter den i domen. Det varmere klima muliggør derved en mere frodig have årets tolv måneder igennem – og sidegevinsten er en sød høst af blåbær, ferskner, vindruer og abrikoser midt i et afbyens rum. Og netop forholdet mellem inde og ude, mellem natur og by er en væsentlig faktor.

-En dome er sansernes holdeplads, og planterne kan bidrage med dufte og skabe en god stemning. Planterne gør næsten i sig selv rummet levende (…) Jeg kunne faktisk godt tænke mig så at sige at flytte et stykke skov ind i byen. Og når man bygger en dome, kan man faktisk plante andre træsorter end dem, vi normalt ser i Danmark. Eukalyptus har en smuk bark, vokser hurtigt og bladene dufter vidunderligt. For at understrege domens sydeuropæiske dimension kommer der også vindruer ind i rummet, fortæller Lene Christensen fra Barkholt Planteskole ved Helsinge. Hun var med til at udvælge planter til domens have i sin tid.

-Efterhånden som varmen og solen får magt i domen, vil væksterne springe ud. Vi vil sørge for, at der kommer brumbasser til bestøvning af det, vi har plantet, for vi lægger vægt på, at der konstant skal ske noget for så vidt angår planterne i domen. Besøgende skal simpelthen kunne se, at stedet hele tiden udvikler sig. Man skal kunne sanse det, slutter Lene Christensen.

I domen oplever du med andre ord et klima, der strækker årstiderne og giver en mildere vinter og en varmere sommer, hvor foråret begynder langt tidligere, og sommeren slutter markant senere. Vintersæsonen er selvsagt stadig kølig og fugtig men uden de nordiske kolde vinde, frost, regn og slud.

Du kan læse mere om det grønne liv i bogen om Dome of Visions her. Henvendelse omkring køb af bogen kan ske til signemai@domeofvisions.dk 

 

TEKST: CECILIE B. ANDERSEN & LUNA SIGNE HØRDUM NIELSEN
FOTO: CECILIE B. ANDERSEN, MARTIN VOOLA & STINE SKØTT OLESEN