Plads til både det vilde og det rolige

Domen som børnehave.

DoV-NXT-godeboerneliv_1237-2LR

Asmundsminde er en udflytterbørnehave. Børnene drager hver dag fra Vesterbro i København til et landsted nær Fredensborg. Her er der lys, luft, natur og højt til loftet. Næsten som i Dome of Visions…

Forleden – en hverdag i september 2014 – skiftede syv af børnene landstedet ved Fredensborg ud med domen.

-Børnene blev inspireret af rummet og fik stor lyst til at udfolde sig.  Det luftige og åbne rum kombineret med de gode pladsforhold gør, at børn får lyst til at bruge kroppen. De hopper og løber rundt og udforsker hvordan, de kan bruge rummet.

Planterne i domen gør jo, at børnene føler sig hensat til en skov eller et lille stykke jungle, og bedre rammer kan man næsten ikke få, siger Jytte Lundberg, pædagog på Asmundsminde.

DoV-NXT-godeboerneliv_1182-LR DoV-NXT-godeboerneliv_1186-2LR DoV-NXT-godeboerneliv_1175-LR DoV-NXT-godeboerneliv_1172-LR

Plads til bevægelse

Besøgende i domen har på skift ytret ønske om at se bygningen blive brugt som enten udflytterbørnehave eller en decideret skovbørnehave. Den tanke bifalder Jytte Lundberg.

-Sådan som Dome of Visions er indrettet, opfylder den mange børns behov. Først og fremmest fordi der er plads til, at man kan bevæge sig. Men det er også vigtigt, at jeg som pædagog kan bruge domen til at sætte gang i nogle mere strukturerede forløb sammen med børnene. Derfor er det perfekt, at der inde i domen er forskellige rum og afskærmninger. Det appellerer til både det vilde og det rolige, som Jytte Lundberg udtrykker det.

-Du skal huske på, at børn konstant har drøn på. Der sker noget hele tiden. De skal altid forholde sig til noget, bl.a. spil og musik. Derfor er det vigtigt, at der også i et rum som Dome of Visions er steder med ro, siger Jytte Lundberg.

DoV-NXT-godeboerneliv_1278-LR DoV-NXT-godeboerneliv_1273-LR DoV-NXT-godeboerneliv_1269-LR DoV-NXT-godeboerneliv_1265-LR DoV-NXT-godeboerneliv_1207-LR DoV-NXT-godeboerneliv_1204-LR DoV-NXT-godeboerneliv_1203-LR DoV-NXT-godeboerneliv_1201-LR DoV-NXT-godeboerneliv_1200-LR

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: STINE SKØTT OLESEN / NXT