Om domen

Dome of Visions er først og fremmest et eksperiment og et levende laboratorium med fokus på flere dimensioner som fx bæredygtighed, arkitektur, byggeri, sunde materialer, big data, byudvikling, kuratering, kunst og kultur i byens rum, samarbejde på tværs af brancher og fagligheder og meget mere.

Domen undersøger, hvordan vi kan udvikle storbyerne i fremtiden, så vi imødekommer både dagligliv og klimamålsætninger. Studerende inden for arkitektur, ingeniørfaget, kultur- og kunstscenen får lejlighed til at følge projektet tæt, og domen vil i det hele taget udgøre en platform, hvor visioner i byggeriet, om byen og arkitekturen kan blive vendt og drejet. Alle inviteres til at give deres bud på et vibrerende liv.

Dome of Visions lukkede sin sidste dome i Danmark i Aarhus i efteråret 2018. I efteråret 2020 forlod Dome of Visions sin sidste kuppel i Göteborg, Sverige. Vores mission for grøn omstilling og sanselighed fortsætter i andre rammer.

CO-visionaries og supporters
Dome of Visions er skabt af små visionære byudviklere, arkitekter og kunsterne i co-creation med NCC, der er en af Danmarks store byggevirksomheder med ansvar for byernes fremtid og for de store byggepladser, der med mellemrum står åbne for eksperimenterende midlertidigt liv.

Dome of Visions er først og fremmest støttet af en stor gruppe visionære mennesker drevet af nysgerrighed og passion for et bæredygtigt samfund. Men uden viden og support fra virksomheder og samarbejdspartnere med en offensiv indstilling til at tage ansvar for fremtiden kunne vi ikke have bygget domen.

Fakta om domen
Dome of Visions 3.0 på Aarhus Havn er et samarbejde mellem Aarhus Kommune, NCC og organisationen Dome of Visions og er en videreudvikling af de to tidligere dome-eksperimenter. Størstedelen af interiøret, vvs, tekniske installationer, solceller og raketovn i Dome of Visions 3.0 er genanvendt fra den første dome. Den ydre facade består af to geometriske stabiliteter, der gør kuplen mere transparent og stærk. Geometrierne danner en kuppel og et rum på 450 m2.

Kuppelformen kaldes ofte for en dome, og konstruktionen er opført på basis af ideer udtænkt af den amerikanske fremtidsforsker og arkitekt Buckminster Fuller. Han studerede minimalkonstruktioner, hvor den såkaldte geodætiske kuppel anvendes som ydre facadeløsning.

Projektet skal undersøge og dokumentere fordelene ved at bygge og bo i en dome, der er et drivhus. Der vil blive opført et træhus i kuplen, og da dette hverken vil blive udsat for vind eller regn, kan det bygges med et minimum af ressourcer. Dome of Visions bliver derfor et forsøg på at inspirere til nye måder at bo på og har samtidigt til formål at indsamle data og finde nye veje til bæredygtigt byggeri og materialeforbrug.

Læs mere om arkitekturen.

Historisk udvikling
Domen har stået på Krøyers Plads i København i to måneder fra marts til maj 2013. Fra d. 26. juni og frem til medio oktober 2013 stod Dome of Visions på Aarhus Havn. April 2014 til 2016 stod Domen på Søren Kierkegaards Plads, 1016 København K.

Dome of Visions 2.0 i Stockholm blev opført i et samarbejde mellem NCC og Kungliga Tekniske Högskolan. Læs mere om byggeriet i interview med arkitekten Kristoffer Tejlgaard, i 2018-2020 stod domen på Lindholmsplatsen, Göteborg.  Læs mere om Dome of Visions i Sverige på: www.domeofvisions.se

Dome of Visions 3.0 blev i efteråret 2016 opført på Pier 2 i Aarhus havn. Der stod den frem til 2018, hvor den overgik til Aarhus Kommune som Domen.

I sommeren 2015, 2016 og 2018 stod en mini dome i Visby til Almedalsveckan, den rejste til Helsinki i sommeren 2017. Du kan se mere om alle domerne på www.domeofvisions.com

Domens indeklima – open sourch
Hvordan er det at opholde sig i et drivhus gennem de forskellige årstider? I Dome of Visions opvarmer vi kun delvist i vinterhalvåret, og i sommerhalvåret køler vi bygningen ned ved at åbne taget. Det betyder, at de mest tempererede områder findes i det indre hus, der både skygger og kan holde på varmen. Det store rum er først og fremmest er afhængigt af solens energi.

I gamle dage var det normalt, at bebyggelser på denne måde havde flere temperaturzoner, og at man om vinteren var lunt klædt på indendørs. Tænk bare på fadeburet, der altid var køligt, og hvor man opbevarede mad og sylte godt!

For at lære – og måske ikke mindst genlære – ideen om et mere årstidsbestemt og energivenligt indeklima måler vi derfor domens temperatur indendørs og udendørs, dens luftfugtighed, lydniveau og CO2 koncentration. Derudover måler vi den energitilførsel, vi selv tilfører fra blandt andet solceller. Målingerne giver os et samlet billede af domens evne til at fungere som beboelses- og opholdsrum i tæt samspil med årstiderne og solens indstråling.

Som en del af måleprogrammet indgik NCC en aftale med DTU og Aalborg Universitet tilbage i 2014-2015. Studerende fra de to universiteter har i tæt samarbejde med NCC undersøgt tanken om drivhuset som et tredje rum, der både er ude og inde på én gang og udfordrer vores måde at tænke beboelse på. Kontakt DTU og Aalborg Universitet for rapporter og resultater eller læse artiklen, STORT OG BREDT PROJEKT KORTLÆGGER INDEKLIMAET I DOME OF VISIONS om samarbejdet med studerende fra Aalborg Universitet og DTU.

I Dome of Visions 3.0 kan du følge med i vores måle-resultater og løbende udvikling og det samme her på sitet. Vi regner med at være klar med brugbar data omkring forår 2017. Er du interesseret i at læse mere om vores målinger og om indklimaet, så vil vi anbefale dig at læse følgende artikler:

FREMTIDENS INDEKLIMA – EN OPGAVE FOR DIG OG DINE MÅLERE – Jens Thamdrup, sektionschef i NCC
KAN MAN MÅLE FLOW OG MAGI? – Interview med Gry Worre Hallberg, kurator og kunstnerisk leder i domen
DET TREDJE RUM KAN BLIVE BÅDE KLIMASKÆRM OG DET NYE MØDESTED – Gert Jespersen, projekteringsdirektør NCC