Nye bylivsaktiviteter og måske et eksperimentarium på Pier 2 skal binde midtbyen og Aarhus Ø bedre sammen

–Når vi begynder at lægge planer for den sydlige del af Aarhus Ø, så bevæger vi os ind på et område med både historik langt tilbage og en aktuel udvikling, der har været i gang i ti år, siger Bente Lykke, chef for Bolig- og Projektudvikling i Aarhus Kommune og dermed ansvarlig for udviklingen af Aarhus Ø.

Og hun er helt bevidst om, at området fra Nørreport og hele indgangspartiet til Aarhus Ø og ikke mindst Pier 2 fylder meget i aarhusianernes opfattelse af deres egen by. Arealet, der strækker sig helt ud til Nikoline Kochs Plads, skal kunne koble den eksisterende midtby sammen med Aarhus Ø, siger Bente Lykke.

–Måden, som vi opfatter byliv og bylivsaktiviteter på, har ændret sig, og derfor er det vigtigt for os at være i dialog med byens borgere og andre interessenter for at blive klogere på, hvad fx en bypark på Pier 2 skal kunne.

Udviklingsplan på vej

–Vores opgave lige nu er at komme med en udviklingsplan for området til Aarhus Kommune, herunder konkrete forslag til, hvad man reelt kan gøre ved området. Et forslag kunne være en midlertidig bypark på Pier 2, og når flere end 600 personer indtil nu har deltaget i forskellige mødeaktiviteter om arealets fremtid, så har vi fået bekræftet, at det er hele byen, der interesserer sig for, hvad Aarhus Ø skal kunne, vurderer Bente Lykke.

Fremtiden for Pier 2

Flere af de offentlige møder, der har beskæftiget sig med udviklingsplanen og hele Aarhus Ø, har gjort brug af Dome of Visions på Pier 2, og netop det areal spiller en vigtig rolle i de tanker, Bente Lykke og andre gør sig. En af overvejelserne drejer sig om at etablere et egentligt eksperimentarium på spidsen af Pier 2.

–Vi skal ikke så meget forholde os til, om der i det hele taget skal være bypark, og hvor den i givet fald skal ligge. I stedet vil vi se grundigt på, hvad en bypark skal kunne i 2018. Fx bliver Rådhusparken midt i Aarhus og med en masse grønt græs ikke benyttet ret meget, så skal man i stedet give plads til urbane haver eller noget helt tredje? Vi har brug for eksperimenter til at gøre os klogere. Så kan man senere tage stilling til en endelig placering af en måske kommende bypark, fortæller Bente Lykke.

Det videre forløb

–På baggrund af input fra en lang række arrangementer (informationsmøder, gåture og borgermøder) kommer vi i løbet af foråret med en indstilling til byrådet, og indtil nu kan vi konstatere, at arbejdet med udviklingsplanen for den sydlige del af Aarhus Ø er blevet særdeles godt modtaget af aarhusianerne. Vi fortsætter rækken af møder med borgerne, og det næste bliver 22. marts, hvor der bliver tale om et såkaldt konsulterende borgermøde. På baggrund af de forslag, vi samler ind, arbejder Gehl Architects så videre med materialet for at finde ud af, hvad der konkret er mulighed for at føre ud i livet, siger Bente Lykke.

Tanken er, at hele udviklingsplanen præsenteres for byrådet inden sommerferien, og de formelle afsendere er Borgmesterens Afdeling og Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø.

 

TEKST: SØREN EGERT
ARKIV FOTO: STINE SKØTT OLESEN – Billederne er fra en guidet tur til Aarhus Ø for domens personale. Dagens guide var Mia Hørup, Bolig- og Projektudvikling i Aarhus Kommune.