Musik og danse fra Fanø på vej til domen – skyllet ned med kaffepunch

Isabella Exner Lenzing er tyve år, bosat, født og opvokset i Sønderho på Fanø, og når hun bliver spurgt om, hvordan det har været at vokse op med sådan en lille smule Sønderhobal og noget folkemusik korrigerer hun øjeblikkeligt.

00 sønderho

–Jeg er ikke vokset op med en lille smule. Jeg er vokset op med en hel masse bal og musik.

Hun har for længst skrevet Sønderhobal, 20. maj, Dome of Visions ind i kalenderen – og hun glæder sig.

–Et Sønderhobal er noget helt særligt og fylder meget i vores liv på Fanø. Ofte danser vi i weekenden, for det er en god idé at ha´ fri dagen efter et bal. Både dansen og kaffepunchen tærer lidt på kroppen. Og vi bliver altid ved til langt ud på natten, siger hun.

–Ballerne på Fanø kan  foregå fx på Café Nanas Stue i Sønderho eller i et af forsamlingshusene. Men vi kan også holde baller hjemme privat. Så kalder vi det dansestuer, og her møder der cirka 20 danseglade folk op, og man skiftes til at lægge stue til, forklarer Isabella Exner Lenzing.

Tre danse
Et Sønderhobal består som regel af tre danse, Sønderhoning, Fannik og den ganske hurtige Rask Sønderhoning.

–Sønderhoningen er den, der bliver danset mest. Efter Sønderhoningen kommer så Fannikken fra Nordby og en Rask Sønderhoning. En Rask er en Sønderhoning i dobbelt tempo, og uden at man stopper op og går. Den dans er efter min mening hard core, vurderer hun.

–Dansene varierer meget i tempo, og vi taler om forskellige melodistykker. I Sønderhoningen kan du gå ud og ind af dansen. Du kan skifte mellem at gå og at danse, og du bestemmer selv. I Fanniken er det de forskellige taktslag, der afgør, hvornår du gør det ene og det andet. Rask er den hurtigste, og hvis du stopper op, støder de andre ind i dig, og så falder du, siger Isabella Exner Lenzing.

Til et Sønderhobal er violinen hovedinstrumentet, men klaver, fløjte og guitar er som regel også med. Ofte ledsager harmonika og en lille tromme musikken. Og forventningerne til Sønderhoballet 20. maj i Dome of Visions?

–En fest til den lyse morgen med kaffepunch og øl. Uden kaffepunch kan man ikke klare det, konkluderer Isabelle Exner Lenzing fra Sønderho.

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: PRIVAT