Mormors tæpper får endnu et liv i Dome of Visions

Nogle har måske lagt mærke til de flotte store tæpper, der pryder gulvet rundt omkring i domen. Tæpperne er bindeleddet i en fortælling, som handler om en container, et hegn og en nytænkt genbrugsplads, REUSE – i hjertet af Aarhus. Her kommer fortællingen:

IMG_2095_LR

Klokken er lidt i 12. Jeg står og venter på, at REUSE skal låse dørene op. Sammen med mig venter cirka 25 andre på at se, hvad gårdagens storskralds afhentning bragte med sig. REUSE er blevet et skatkammer for mange.

På klokkeslettet kommer Sara Kjær Kroager, som er daglig leder på stedet, og låser op og byder folk velkommen. Det er en dag fuld af sol, og foråret kan næsten fornemmes. Jeg går rundt på pladsen med Sara. Selv om REUSE ikke er en traditionel genbrugsplads, er der stadig et par ansatte og en håndfuld frivillige, som driver stedet, så det kan tage sig bedst muligt ud til gæsterne.

IMG_2107LR

På pladsen er der placeret forskellige containere med skilte som: køkken, børneværelse, stue osv.. Inde i containerne er der sat nærmest en lille udstilling op  om de forskellige nævnte kategorier. I køkkenet kan du bl.a. finde tallerkener, krus og gryder. I børneværelset er der et par tøjdyr, nogle små biler og noget legetøj til de mindste. Her kan man kvit og frit tage, hvad man mangler.

Moderne klunser

Jeg møder en ung fyr, som er på vej ud med en tabletholder i hænderne. Han er forvirret. ”Kan jeg bare tage den her? Ved du hvordan det fungere? Skal jeg fortælle nogen, hvad jeg tager?”

Vi er ikke vant til, at vi kan klunse på den her måde, og at noget er gratis i det hele taget. Hvad kan et sted som REUSE lære os?

Sara fortæller mig om de mange gode oplevelser, de får, når folk kommer ind og opdager at alt omkring dem er gratis. Det er dejligt at kunne glæde, hjælpe og give videre, men der er også en udfordringer, som er værd at overveje og tænke over.

Det er meningen med REUSE, at folk skal lære kunsten, at skrald kan blive til guld for nogen, der har brug for en hjælpende hånd. Så at man lader det stå, som man ikke selv har brug for.

Men formålet med stedet er også at gøre folk opmærksomme på den situation, verden er i, fortæller Sara.

”Vi forsøger at lære folk at genbruge og dele tingene. ”Tag hvad du kan bruge og lad resten være til andre”
Det er god stil at dele og tænke på andre, i stedet for kun at tage en masse til sig selv.”

Det gode budskab

–På REUSE er der en lille udstilling, hvor man kan lære om, hvordan fx plastik forurener vores verdenshave. Hvordan vi kommer til at sidde med en masse materiale, der ikke kan genanvendes eller nedbrydes. Derfor er REUSE vigtig. Vi må indse, at vi bliver nødt til at fokusere mere på, hvordan vi forbruger og hvilke ressourcer, det kræver både at skabe nyt, men også at genanvende, reparere og upcycle eksisterende materialer og produkter, fortæller Sara.

IMG_2100LRIMG_2103LR

På REUSE bliver der afholdt diverse workshops og givet rundvisninger til børn, skoleklasser, kommuner og andre interesserede. Denne platform er også med til at sprede det gode budskab om omstilling og mind-ændring hos den brede gruppe af befolkningen. Stedet bliver en meget visuel platform for hvad vi er nødt til at overveje i fremtiden, hvis vi vil blive ved med at forbruge som i de seneste årtier.

I domen kom der en dag en pige ved navn Amalie ind af døren. Hun var på rundvisning sammen med sin arbejdsplads. Hun genkendte straks tæpperne, der pryder rundt omkring i domen.

Tæpperne stammer nemlig fra Amalies mormor. Amalie fortæller, at tæpperne i mormorens lejlighed på Marstrandsgade dækkede det meste af gulvet, og at de ligesom ser mindre ud hernede i domen.

Da mormoren gik bort, og de skulle tømme hendes lejlighed, kunne tæpperne ikke blive i familien. Og man prøvede først at sælge dem, da de jo stadig kunne være værdifulde for nogen. Det blev for besværligt, og man havde på den måde heller ikke øje for de penge, de potentielt kunne indbringe. Man besluttede sig derfor til at lade dem gå til REUSE, hvor noget af det andet inventar fra lejligheden også var landet. Det var dejligt nemt, da man jo bare skal stille det ned på gade og melde det til storskrald på Aarhus Kommunes hjemmeside og så huske at vælge, at det skal sendes til REUSE.
2.8

Intet spild

Mormoren var af den generation, hvor intet måtte gå til spilde. Og af den type, der stoppede strømperne for 20´ende gang. Ikke en nærig type – tværtimod! Mormoren ville glæde børn og børnebørn med potter, gryder og andet, som hun havde gemt til netop den rigtige anledning. Amalie fortæller, at mormor kunne gemme på ting, som nogen måske kunne bruge engang og få glæde af. Så familien har det godt med, at tæpperne endte på REUSE, hvor andre ville få glæde af dem.

Vi er glade for, at vi i domen kunne give tæpperne et nyt liv, hvor mange forskellige mennesker kommer til at danse, ligge, spille, diskutere – måske kysse, i det næste år. Og vi er ovenud lykkelig for det stykke arbejde, folkene på REUSE og Aarhus Kommune gør med et initiativ som en gentænkt genbrugsplads. Gid de gode vibes spredes langt og længe!

TEKST OG FOTO: METTE BILBERG NASSER