Domen bliver vigtigt mødested for Liveable City Lab i Aarhus

Aarhus kalder sit kommende bylaboratorium for Liveable City Lab, og en af opgaverne bliver at give svar på, hvordan man håndterer den vækst, der bl.a. består i, at byen får godt 4.000 nye indbyggere – hvert år. Og vel at mærke uden at slække på den kvalitet, som præger den næststørste by i Danmark.

Byrådet i Aarhus gav grønt lys til laboratoriet i 2014, og efter at langt tilløb satser Aarhus Kommune nu på at præsentere et koncept for Liveable City Lab cirka ved det kommende årsskifte.

dov-sso-aabning-04102016-001-lr

Tre workshops

For at skarpvinkle på konceptet og for at få ideer til det videre arbejde holder kommunen tre workshops i Dome of Visions. Den første med titlen ”Digitalisering som værktøj” fandt sted tirsdag 1. november 2016, og projektleder Lars Høeberg fra Aarhus Kommune siger, at dagens udbytte først og fremmest består i, at der er sat endnu flere perspektiver på det, som et kommende City Lab bør fokusere på.

–Der er et ønske om, at laboratoriet skal teste konkrete løsningsforslag fra folk, der har idéer, som de gerne vil ha´ afprøvet i en byudviklingssammenhæng. Man skal kunne henvende sig i laboratoriet og få hjælp til at omsætte idé til konkret test og måske en løsning, der så kan prøves af i den virkelige verden – uden at være vildt nervøs for måske at fejle. Og selvfølgelig er det også vigtigt at finde ud af, hvad vi ikke skal fokusere på, for vi kan ikke det hele, som Lars Høeberg udtrykker det.

dov-sso-aabning-04102016-010-lr

Synlig i gadebilledet

Liveable City Lab har en ambition om at komme så bredt ud til aarhusianerne som muligt.

–Vi skal ikke bare holde til på syvende sal i kommunens kommende kontorhus i Brabrand. Vi skal rykke ud og være synlige i gadebilledet, engagere folk dér, hvor de er. Vi er først en succes, når vi bidrager til at løse de problemer, borgerne kommer og fortæller os om. Det er selve ideen med laboratoriet, understreger Lars Høeberg.

Han er optaget af, at City Lab lægger op til både dialog og handling.

–Vi skal sigte efter at opnå en fælles forståelse af, at byudvikling ikke er noget, der udelukkende foregår på rådhuset, og i den forbindelse er Dome of Visions rolle som mødested af stor betydning. Rammerne er spændende og usædvanlige og kalder på kreative processer. Jeg opfatter domen som en flytbar del af Liveable City Lab. Det egentlige City Lab går vi først i luften med i 2018, men her og nu er domen en bygning, vi kan bruge, så snart vi har afviklet de tre workshops og står med et gennemtænkt koncept, siger Lars Høeberg.

Flere workshops følger…

dov-sso-aabning-04102016-036-lr

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: STINE SKØTT OLESEN