Meditativt lydlandskab udforsker domen – klangmassør på besøg

2203 15 | Det Visuelle Lydrum skaber atmosfæriske vibrationer i stilhed og samvær

Mellem byen og domen, rummet og kroppen skabte de fire kunstnere bag Det Visuelle Lydrum et sanseligt lydeventyr, der langsomt udfoldede sig søndag formiddag i Dome of Visions. Det Visuelle Lydrum præsenterede et meditativt lydlandskab, der inviterede sanserne på en stemningsrejse stærkt inspireret af domens æstetiske og arkitektoniske udtryk i skæringspunktet mellem inde og ude.

-Vi har kaldt arrangementet for Det Visuelle Lydrum inspireret af domens form. Dét at du både er inde og ude på samme tid skaber en helt speciel visuel fornemmelse, som vi har sat lyd på ved at skabe et lydunivers med en meditativ funktion, fortæller lydkunstner Gert Bach.

Med intuitiv sang, instrumentelle lyde og klangtæpper fra tibetanske og nepalesiske syngeskåle udforskede de fire kunstnere sammen med deres publikum domens rumlige potentiale.

IMG_7843

Domen som inspiration

-Første gang, vi besøgte domen, fandt vi ud af, at lyden bliver kastet rundt på finurlige måder. Derfor besluttede vi os for at bruge rummet mere ved at bevæge os rundt i domen og skabe lyd forskellige steder fra, fortæller klangmassør og lydkunstner Mayaya Schubert.

På 60 minutter formede de således et stemningsfuldt lydlandskab, som forplantede sig kropsligt og skabte en spændende, auditiv oplevelse, der udfoldede domens atmosfæriske rum. Og netop domens arkitektoniske og lydmæssige rum har været en inspiration for arrangørerne.

-Vi bruger rummet til at skabe en tredimensionel fornemmelse, fordi domen er et udtryk for lydens sande struktur. Domen er jo en tredimensionel boble, og ved at vi bevæger os rundt, får vi manifesteret den i folks oplevelse, så lyden kommer hele vejen rundt om dem. Domen har derfor i den grad været med til at skabe den kreative tænkning ind i formen, uddyber Gert Bach.

IMG_7833

Musikalsk rejse

Udviklingen af lydlandskabet er på forhånd ikke fastlagt, men udvikles intuitivt undervejs mellem de fire kunstnere. Byens lyde uden for domen er derfor også en aktiv del af den eksperimenterende oplevelse, hvor de insisterende udrykningssirener og havnebussens plaskende motorbrummen blender ind.

-Lydene udenfor er også en del af oplevelsen. Sirenerne og bilerne spiller med. Vi eksperimenterer med lyden og sætter indimellem lidt rytmer på, så folk kommer ud på en rejse. Vores arrangement er derfor både en musikalsk rejse og en invitation til at gå dybere ind og meditere, afslutter Mayaya Schubert.

Det Visuelle Lydrum blev afholdt den 22. marts og er skabt af:

Gert Bach, komponist, musiker og lydkunstner
Mayaya Louise Schubert, psykoterapeut, klangmassør og lydkunstner
Neti, mindfulness-instruktør og multikunstner
Thomas Nielsen, intuitiv sang

Læs mere om kunstnerne på:

Neti
Lydlandskaber
Kunsten at leve

Tag med til en lydmeditation i Vor Frue Kirke

 

TEKST OG FOTO: LUNA SIGNE HØRDUM NIELSEN