Livet mellem husene – film og debat i Dome of Visions

Tilbage i 1971 skrev den danske arkitekt og byplanlægger Jan Gehl det langtidsholdbare storværk, ”Livet mellem husene”, og bogen blev i 2000 fulgt op af en film med samme titel.

19. september klokken 16.30 bliver filmen vist i Dome of Visions – med debat bagefter.

–Filmen har mange gode pointer om det at skabe en by og nogle nye kvarterer, og Aarhus bygger jo i øjeblikket på livet løs. Derfor er det relevant at vise Jan Gehls film netop nu, siger Marcus Aggersbjerg, medstifter af ByAktivisterne og en af folkene bag film- og debataftenen i domen.

–Jan Gehls tanker om at bygge tæt og lavt er inspirerende, og han er meget optaget af at skabe byrum, som folk har lyst til at bruge. Og en del af kritikken mod nogle af nybyggerierne i Aahus går netop på, at bygningerne blandt andet skaber vindturbulens, som så igen fører til kedelige og ubenyttede byrum. Læg dertil, at meget moderne byggeri har facader, som man slet ikke har lyst til at gå på opdagelse i, siger Marcus Aggersbjerg.

Gode penge

–De bygninger, man opfører i disse år, bliver stående i mange, mange år, og der er givetvis gode penge i at sælge så mange kvadratmeter som muligt, men hvis det så fører til, at vi får døde kvarterer som i fx Ørestaden ved København, skal vi nok tænke os ekstra godt om. Ser du på latinerkvarteret i Aarhus, så er der vel nærmest tale om Ørestadens modsætning. Latinerkvarteret vrimler med kroge og små steder, hvor du har lyst til at slå dig ned. Der skal være plads til andet end store, høje flader, lyder det fra Marcus Aggersbjerg.

Befolkede gader

Jan Gehl får det sidste ord:

”Mennesker er menneskers største glæde, og uanset hvor man tager hen i verden, så er den velfungerende by kendetegnet ved at være et sted, hvor gaderne er befolkede. Man kan bygge en masse fine bygninger, men de gør det ikke alene. Det vigtige er mennesker, der opholder sig i byrummet for fornøjelsens skyld. Ikke fordi de er tvunget til at være der, men fordi de har lyst til det.”

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: DRONE FOTO – JONATHAN GREVSEN, BYLIV – STINE SKØTT OLESEN