Landbrug i domen – køb jorden tilbage

Foreningen Andelsgaarde blev lanceret hos NXT i København for en måned siden, og onsdag 25. april fra klokken 17 til 21.30 kommer foreningen til Aarhus, hvor den i Dome of Visions fortæller om ambitionerne: at købe jorden tilbage.

Ejerskabet

En af initiativtagerne til den nye forening er sociologen Rasmus Willig, og han siger, at et af foreningens vigtigste formål er at være fødselshjælper.

– Vi ønsker at købe mindre landbrug op og den vej rundt stifte andelsforeninger, der forpligter sig til at omlægge jorden efter bæredygtige principper.  Vi kalder det også for en ny form for børneopsparing, fordi vi vil sikre vores børn ordentlige fødevarer og større biologisk mangfoldighed. Især i en tid præget af store finansielle investorer, der bogstaveligt talt rykker ind i dansk landbrug og overtager ejerskabet, siger Rasmus Willig.

Projekter i gang

Foreningen Andelsgaarde er det tredje større projekt, som vil bane vej for, at dansk landbrug kan videreføres på et økologisk grundlag.

På Samsø har lokale kræfter stiftet Jordbrugsfonden SamsØkologisk, som via aktietegning har gjort det muligt at købe en gård på øen, og endnu et gårdkøb er på vej.

Sidste år etablerede Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, som til dato har solgt aktier for knap 30 millioner kroner til interesserede borgere og virksomheder.

Debat og præsentation

Aftenen i Dome of Visions former sig dels som en præsentation af Foreningen Andelsgaarde, dels som en debat om initiativets muligheder og begrænsninger.

En anden af initiativtagerne, arkitekten bag Dome of Visions, Kristoffer Tejlgaard, deltager også i arrangementet, og han fremlægger bl.a. sine visioner for, hvordan forladte og forfaldne huse på landet kan få et nyt liv – måske som andelsgårde!

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: ANDELSGAARDE og MADELEINE KATE MCGOWAN