Kom helt tæt på Lakotastammen, Standing Rock og Midtvestens massive protester mod et omdiskuteret pipelineprojekt

Når Leo Yankton fra Lakotastammen i Midtvesten i USA på lørdag i domen sætter perspektiv på de aktioner, han er med i, når han protesterer mod DAPL (Dakota Access Pipeline) indleder og afslutter han sit bidrag med et sangritual.

Lakotastammen

Undervejs taler han om bl.a. Standing Rock, DAPL, og de kampe og protester, det enorme pipelineprojekt afføder.

Madeleine Kate McGowan og Peter Laugesen fra filmprojektet Other Story har begået en række kortfilm om bl.a. Lakotastammens protester mod det gigantiske olieprojekt, og lørdag aften kan du se noget af resultatet i Dome of Visions og selvfølgelig møde Leo Yankton. Madeleine Kate McGowan sætter selv scenen her:

–Da jeg tilbage i 2015 begyndte mine rejser til Europas grænseområder og Danmarks asylcentre, gik det langsomt op for mig, at det ikke kun var mennesker fra Mellemøsten, der var dehumaniserede. Jeg begyndte at se, hvordan flere grupper var dehumaniserede for hinanden. Folk fra Afghanistan talte i generaliserende vendinger skidt om dem fra Irak. De frivillige nordmænd på Lesbos generaliserede skidt om de lokale grækere. De lokale grækere talte skidt om romaerne. Irakerne talte skidt om Pakistanerne. Pakistanerne talte skidt om taxachaufførerne. Folk fra landet talte skidt om dem fra byen. Venstrefløjen talte skidt om højrefløjen. Og på denne måde fortsatte krigens grundvilkår med at slå sine smut og ekkoer via polariseringens sprog.

Gennem mine egne nye erfaringer med filmarbejdet og de intime dialoger, dette åbnede for,  oplevede jeg, at jeg helt enkelt kunne erstatte det forsimplede sprog om det andet menneske med den nære sanselige oplevelse af mennesket i al sin kompleksitet og nuancerigdom. Men denne nærhed opstod kun ved at risikere mig selv. Det opstod kun, når jeg sammen med min rejsepartner konfronterede den frygt, der fulgte med i bevægelsen hen mod det andet menneske.

Jeg besluttede mig for, at denne bevægelse skulle fortsætte, så jeg lod mit kamera lede vejen til nye kollisioner med det ukendte –  efter i mere end  halvandet år at have rejst rundt til storbyer og centre, til strande og lejre. Og her have mødt og talt med mennesker, som lige nu oplever at være flygtning, besluttede jeg mig for at udvide min rejse. Da jeg i foråret 2016 hørte, at Lakotafolket havde samlet sig for at gøre modstand mod DAPL, vidste jeg, at det var dér, jeg måtte hen.

TEKST: MADELEINE KATE McGOWAN OG SØREN EGERT
ILLUSTRATION: OTHER STORY