Kan man kombinere en iPhone med broderi?

Kunstneren Sara Vinderslev Mirkhani udstiller Under Trappen i Dome of Visions frem til mandag 9. juli. Hun er fascineret af kunsthåndværk, som kombinerer tid, nærvær og æstetisk holdbarhed, og udstillingen viser hendes forsøg på at forene dimensionerne. For hende er kombinationen af de tre dimensioner under ét det samme som bæredygtighed. Under Trappen støder du på gammelt håndværk som fx keramik og broderi – og iPhones!

Begrebet tid

–Både iPhonen og fx broderiet forholder sig til begrebet tid.  Broderiet er jo kendetegnet ved, at det helt bogstaveligt tager meget, meget lang tid at brodere. Broderi har en omfattende og interessant historie. Kvinder har siddet og nørklet med det om aftenen, og typisk var det i gamle dage de mere velbeslåede kvinder, der broderede. De havde nemlig tiden til det, siger Sara Vinderslev Mirkhani.

–Og iPhonen beslaglægger i dag en lige så stor del af vores tid, som broderiet gjorde tidligere. Tænk på det utal af timer, mange bruger på Facebook og Instagram. Og det, man foretager sig på nettet, forsvinder jo ikke bare sådan lige, nøjagtigt som det gælder for broderiet og keramikken. Der er med andre ord en parallelitet mellem broderi og iPhone, sådan firkantet sagt, og det forsøger jeg at vise i Dome of Visions, tilføjer hun.

På fri hånd

–Jeg broderer selv. Ikke ud fra skabeloner eller tegninger, jeg broderer på fri hånd, og værkerne i domen er skabt ud fra min hverdag og det miljø, jeg kommer fra og lever i nu. Du kan sige, at min hverdag er en del af mit kunstneriske virke. Som regel tænker jeg ikke materiale før idé. Det konceptuelle er overordnet det, der gør mine værker. Ved ikke at arbejde med samme materiale, tvinges mit hoved til at være kritisk. Dels ser jeg det som en udfordring, fordi jeg ikke har et fast udgangspunkt i begyndelsen af en proces. Dels ser jeg det som en kvalitet, fordi jeg på den måde bliver presset til at overveje valg på ny. Det gør mig mere bevidst om de valg, jeg træffer i løbet af processen på vej mod mit færdige værk, forklarer Sara Vinderslev Mirkhani.

Broderi, iPhones, keramik med mere i Dome of Visions frem til mandag 9. juli 2018.

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: CECILIE JULIE SKOV / DOME OF VISIONS