Jeremy Rifkin kom forbi til frokost og store samtaleemner i Dome of Visions

Den verdensberømte økonom, bestsellerforfatter og socialaktivist Jeremy Rifkin lagde i starten af november vejen forbi Dome of Visions til et uformelt frokostbesøg.

DoV-JonathanGrevsen-Rifkin-02LRRifkin ville se domen, imens han var i København for at holde et foredrag om sine teorier. Det Københavnske visit var arrangeret af Sharing Copenhagen, og Ingeniørforeningen, som led i en række arrangementer under dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX.

Henover frokostbordet blev de helt store emner som klimaforandringer, usikker energiforsyning og bæredygtighedsforståelse diskuteret. Jeremy Rifkin nævnte, at domen er et eksempel på, at vi bliver mere opmærksomme på vores omverden, og de valg vi tager i hverdagen:

– Buildings like the dome, speaks to people exploring their humanity, and our place in the world and that we want to be part of this biosphere on the planet.

Rifkin er blandt andet rådgiver for EU-Kommisionen, EU-parlamentet og skiftende formandsskabslande. Samtidig er han forfatter til hele 20 bøger, heriblandt bestsellere som The Third Industrial Revolution og The Empathic Civilization.

DoV-JonathanGrevsen-Rifkin-12LR DoV-JonathanGrevsen-Rifkin-09LR

Vi må tage konsekvensen af klimaforandringerne og starte en revolution

På denne halvkolde novemberdag under CPH:DOX, hvor Jeremy Rifkin gæstede domen, bemærkede han, hvordan byens træer på trods af årstiden stadig står med grønne blade. Det fik Rifkin til at nævne, at vi er nødt til at kickstarte et nyt energisystem, for at rette op på de klimaforandringer, vi står overfor.

Omdrejningspunktet for Jeremy Rifkins besøg i Danmark, var en CPH:DOX forelæsning om den ’tredje industrielle revolution’. Som økonom mener Rifkin, at bæredygtighed, og særligt vedvarende energi, er en investering, der i den grad kan betale sig. I sin bog The Third Industrial Revolution har han et klart udspil til, hvordan vi kan revolutionere energisektoren ved at skabe mere bæredygtige energiløsninger. Han mener, at udspillet kan være svaret på både klimaforandringerne, den økonomiske krise og vores nuværende, usikre energiforsyning.

Rifkin mener, at Europa har en enestående mulighed for at få skabt en konkurrencedygtig økonomi, hvis man både sikrer social lighed og miljømæssig bæredygtighed. Han pegede på Dome of Visions som et eksperiment hvor bæredygtig energi, bæredygtige konstruktioner og social bæredygtighed netop kombineres og skaber et nyt hele.

DoV-JonathanGrevsen-Rifkin-04LR DoV-JonathanGrevsen-Rifkin-03LR

Omstilling med et empatisk udgangspunkt

Udover bæredygtige løsninger, var Jeremy Rifkins teori og bog om The Empathic Civilization en af de store samtaleemner, der fløj henover frokostbordet.

The Empathic Civilization er Rifkins grundlæggende tanke om, at mennesker er sociale og empatiske væsener. Rifkins pointe er særligt, at vi skal betragte empati som den største drivkraft i vores udvikling, fordi vi grundlæggende er programmeret til at føle empati overfor vores medskabninger. Under sit ophold i domen betonede Jeremy Rifkins den effekt en dome kan have på folk som empatiske og sociale væsener:

– The younger generations wants to open up the spaces, and make sure to be part of the larger world. And when we empathize with each other, we understand the mortality of existence, and we are rooting for each other. I love domes. Here there’s plenty of space to mindful, and it’s a space, in a moment in time, where we can socialize, and at the same time be constantly aware of the larger existence..

DoV-JonathanGrevsen-Rifkin-01LR 

Visionerne findes – nu skal de omsættes til praksis

Jeremy Rifkin er en mand af mange visioner, store tanker og vilde drømme. Den overordnede vision er for Rifkin, at vi med tiden kan nå tilbage til globalt empati og en fuldbyrdet bæredygtighedsforståelse, så vi kan redde verden i tide for et totalt kollaps.

Med os, på vores rejse mod visioner for en bæredygtig fremtid, fik vi denne hilsen fra Jeremy Rifkin:

– I very much enjoyed my visit. Thank you for creating a mindful space for people to reflect on the meaning of existence, and our place in the bigger scheme of things. With the hope that we can find our way to the biosphere consciousness.

DoV-JonathanGrevsen-Rifkin-27LR DoV-JonathanGrevsen-Rifkin-28LR

Tekst: Signe Mai Vilsbøll
Foto: Jonathan Kronborg Grevsen