Ingeniørstuderende i øjenhøjde med Dome of Visions

Knap 50 studerende fra Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet lagde fredag 14. oktober 2016 vejen forbi domen, hvor afdelingschef i NCC, Torben Justsen, og kuratorisk assistent i Dome of Visions, Silje Marie Schjødt, fortalte dels om byggeriet (NCC har opført domen for Aarhus Kommune), dels om det indhold, der nærmest dagligt finder vej til bygningen.

dov-silje-14102016lr-1

Initiativtager til besøget, lektor Lisbeth Holst fra Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet lægger vægt på, at besøget giver de studerende lejlighed til at se bæredygtighed praktiseret i skala 1:1.

–Det er ikke nok at læse om bæredygtighed og arbejde med det i projekter. Man skal ud og mærke det bæredygtige byggeri, siger Lisbeth Holst.

dov-silje-14102016lr-5

Virkemidlerne

–Vi vil gerne blive klogere på, hvilke bæredygtighedstiltag, der er i en bygning som domen, og hvilke indeklimaforhold gælder. Vi ser på de forskellige virkemidler, samfundet råder over, hvis det drejer sig om at nedbringe den samlede miljøbelastning. Kunne man fx ha´ en dobbelt facade, eller skal vi over i solceller og dermed solvarme. Måske kan domen få os til at se nærmere på et eller flere af disse virkemidler, siger Lisbeth Holst.

De studerende deltager i et kursus, der hedder Energi og Bæredygtighed. Kurset er en del af tredje semester på linjen Bygningsdesign og har fokus på energiforbrug, indeklima og bæredygtighed.

–Jeg kan godt forestille mig, at de målinger, som NCC konstant foretager i Dome of Visions, vil kunne indgå i en række af de studerendes specialer. Vi har allerede besøgt en række af NCCs bæredygtige byggerier i det østjyske, siger hun.

 

Nyttige data

Maja Bennedsgaard, 23 år, uddanner sig til bygningsdesigningeniør og er en af de 55 studerende, der besøgte Dome of Visions.

dov-silje-14102016lr

–Hele konstruktionen tiltaler mig, og det indre hus afspejler på en fin måde, hvad bæredygtighed også er. Domen som sådan er jo en meget alternativ bygning, og jeg tror den vil inspirere mange til at tænke anderledes, når de skal bygge, siger Maja Bennedsgaard.

Hun er meget optaget af energi og indeklima, og hun sætter pris på, at NCC, som har bygget domen, fra nu af opsamler data om indeklimaet.

–De data vil helt sikkert kunne bruges fremadrettet, når vi skal opføre endnu flere energirigtige bygninger, vurderer Maja Bennedsgaard.

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: SILJE MARIE SCHJØDT