IND I TØMRERHÅNDVÆRKETS SJÆL

Interview med Peter Bruhn.

DoV-JonathanGrevsen-Peter_4331LR

Som tømrerformand for det sjak, der sætter domen op, repræsenterer Peter NCC i Dome of Visions-projektet og har været med fra Krøyers Plads, til Aarhus Havn og nu på Søren Kierkegaards Plads i København. Og det at bygge har krævet et godt og stærkt hold, der ikke kun var præget af Peters eget fag men har været et alt-muligt sjak, som han selv beskriver det.

”Jeg har faktisk flere gange tænkt, om det overhovedet kunne betale sig med den her dome? Vi arbejder jo ret indtjeningsorienteret i NCC, og derfor kan det indimellem være svært at se værdien i et projekt som det her. Man tænker: Hvad er det vi skal med den dome? Men jeg tror faktisk, at den kan styrke vores fremtidige samarbejder og styrke NCCs branding. Og så er det jo spændende for os som medarbejdere i NCC at være en del af et sådant eksperiment, fordi processen adskiller sig meget fra de bygge- og renoveringsprojekter, vi er vant til.

DoV-JonathanGrevsen-byggecrew_4365LRDoV-JonathanGrevsen-s1LR-3

For det første er hele processen tidsmæssigt anderledes, da vi normalt bruger mellem et og tre år på den samme byggeplads ved andre projekter. Med dette går vores sjak sammen i op til tre måneder, hvilket gør produktionstiden meget kortere og langt mere intens. Og det er der noget ret fantastisk ved, fordi vi lærer hinanden rigtig godt at kende. Vi har jo boet og bygget sammen i sjakket og er efterhånden blevet gode kammerater.

DoV-JonathanGrevsen-s1ext-08

For det andet er arbejdet med konstruktionen præget af et mere unikt håndværk, som man ikke møder i dagligdagen, og for mig er det derfor ikke det kulturelle indhold, der har interesse, men hovedsageligt dét at bygge projektet. De enkelte spær og de enkelte bolte – altså enkeltheden i konstruktionen, gør domen spændende og vækker opsigt, så folk i fx havnerundfarten får øje på den og bliver nysgerrige. Blikfanget har altså virkelig en stor værdi, og først derefter kommer indholdet og fortællingen, hvis du spørger mig.

DoV-JonathanGrevsen-s1LR-16 DoV-JonathanGrevsen-s1LR-15 DoV-JonathanGrevsen-s1LR-13

Til sidst vil jeg fremhæve det samarbejde vi har haft med Martin Manthorpe og selvfølgelig de to arkitekter, Benny og Kristoffer. Samarbejdet og processen har også været anderledes i den forstand, at vi løbende har haft dialog med arkitekterne. Vi er blevet inddraget og har været med til at problemløse udfordringer undervejs, hvor vi i fællesskab har diskuteret ideer, erfaringer og hvordan processen for hver gang har kunnet effektiviseres. Det har givet en god effekt og sikret en større harmoni mellem den praktiske udførelse og det arkitektoniske i et felt, hvor vi tester og afprøver, mens vi bygger. For det har været nyt for os alle, og derfor er det vigtigt, at vores viden og erfaring ikke går tabt, hvis vi skal andre steder hen. Vi skal involveres og dele ud af vores fiduser. For selv om det er hårdt og intenst, så ville jeg ikke være bleg for at starte et nyt rejseeventyr op med domen… ”

Tekst: Luna Signe Hørdum Nielsen
Foto: Jonathan Kronborg Grevsen