Hvem bestemmer over dit hår?

Hvorfor er vi så bange for hår? Vi har det jo alle sammen. På hovedet. På benene. På brystet. Under armene. I næsen. I skridtet. Men hvorfor er vi bange, og hvorfor kan vi ikke bare lade håret gro? Er det nutidens skønhedsidealer, der presser os ned i små snævre kasser, og som opstiller skabelonen for, hvordan den rigtige kvinde og den rigtige mand skal se ud? Er det af egen fri vilje, at vi gang på gang lader skraberen køre over kroppen, eller føler vi et pres udefra?

Disko Dusken fernisering i Domen

Billeder og stemmer
Spørgsmål som disse blev taget op fredag 19. maj i Dome of Visions. Projektbureauet F16 havde inviteret til fernisering på projektet Disko Dusken. Målet var at sætte fokus på kropsbehåring og italesætte temaet ud fra en række kontroversielle billeder taget af fotograf Sofie Hvitved og en debat ført af stemmerne fra podcastet Fries Before Guys, Nanna og Josephine.

Budskabet var simplet: SHAVE BECAUSE YOU WANT TO, NOT BECAUSE YOU HAVE TO! Men i praksis er det åbenbart en helt anden sag.

Disko Dusken fernisering i Domen

Disko Dusken fernisering i Domen

Glatte delfiner
Debatten om kropsbehåring er for tiden et hedt emne, og flere og flere influencers tager del i den. Den unge generation er vokset op med det syn, at kvinder helst skal være glatte som delfiner og ikke have et eneste hår på kroppen andet end det på hovedet, øjenbryn og øjenvipper. Det har været en selvfølge at barbere sig – og ikke et valg. Det ønsker de unge fra F16 at bytte rundt på. Projektet fik stor opbakning, da mange nysgerrige sjæle slog et smut forbi domen til dusk, disko, drinks og drøngodt vejr.

Vores vision for et bæredygtigt samfund, er også måden hvorpå vi forholder os til hvem vi gerne vil være som mennesker. Hvordan opbygger vi et bæredygtigt liv? Er det netop ikke også bæredygtigt, at føle os frie til at træffe de valg i livet der gør os glade, uden at skulle bekymre os om fordomme. Kunne føle os frie til at bryde med vores vaner og traditioner, som måske nu forhindrer os, i at udvikle os som samfund og som mennesker.

Læs mere om arrangementet i vores kalender

FOTO: HELLE ARENSBAK
TEKST: CECILIE JULIE SKOV, KURATORISK ASSISTENT