Højre, venstre, samle. Sang og musik fra Fanø fyldte Dome of Visions

Når spillemand Peter Uhrbrand fra Sønderho på Fanø skal forklare, hvad folkedans og spillemandsmusik i grunden betyder for øen, siger han slet og ret.

–Det er vores salt og peber. Det hele hænger bedre sammen, når musikken spiller og dansen går. Vi taler om social lim. Folk mødes ikke så meget for at danse. De mødes for at mødes, og når de hygger sig, snakker og får en kaffepunch, ja så danser de, siger Peter Uhrbrand.

Sammen med en god håndfuld veloplagte spillemænd fra Fanø sørgede han for, at Sønderhoballet i Dome of Visions 20. juli blev en unik markering af, at folkemusikken lever og har det godt.

DOV_Sønderhofest_ 189

God instruktion
Aftenen begyndte med en kort og givende danseinstruktion ved musiker, danser m.m. Dorte Uhrbrand. De uindviede fandt sammen med de rutinerede  vej til dansegulvet, musikken gik i gang, og kort sagt fortsatte det sådan i mange, mange timer.

Og dog; undervejs var der afbrydelser i dansen og musikken, fordi Kirsten Anneberg Stidsholt og Trine Mørck Kristiansen i ly og i læ af domen og på medbragt grill tilberedte godt 30 kilo af den vestjyske fiskespecialitet bakskuld, ledsaget af hjemmebagt rugbrød og koldt smør fra Thise.

DOV_Sønderhofest_ 58

DOV_Sønderhofest_ 20

Fanøs egen niche
Domen måtte først på aftenen indføre et smidigt køsystem – interessen for at møde Fanøs helt egen musik og dans var nemlig meget stor.

–Folkemusik er selvfølgelig en niche, og vores udgave fra Fanø er en helt særlig niche, og det er fantastisk, at så mange har fundet vej til domen, siger Peter Uhrbrand og glæder sig over både akustikken i domen og over, at så mange er mødt op denne lune majaften.

–Og jeg kan jo mærke på støjniveauet, at aarhusianerne har taget vores musik til sig. Det handler om at hygge sig, at mødes og feste sammen. På Fanø er dans vel bare en dårlig undskyldning for at mødes og holde en fest. Og det ser ud til, at aarhusianerne tænker på samme måde, siger Peter Uhrbrand med et stort smil på læben.

Stærk tradition
Sammen med sine medmusikanter oplever han stor og konstant interesse for folkemusikken.

–Vi kan se, at hjemme hos os på Fanø bliver spillemandsmusikken brugt hele tiden, fx til alle mulige forskellige fester. Og der er altså ikke tale om, at man gør det af pligt. Man gør det af lyst, siger Peter Uhrbrand og rækker ud efter sin varme kaffepunch. Han er dybt taknemmelig for den spillemandstradition, han står på skuldrene af.

–Nogle af os har lært det, vi kan, af de gamle spillemænd. Det vil sige, at det er spillemænd i sjette generation, der har lært os at spille. De kaldte dansene på Fanø for lokale selskabsdanse. Og vi er helt på det rene med, at vores dansetradition har 300 år på bagen…

DOV_Sønderhofest_ 313

DOV_Sønderhofest_ 247

Samle, højre, venstre
Lørdag aften i Dome of Visions så det ud til, at dansetraditionen fik mange, mange nye venner. Og det, man som det første skal lære, er ifølge Dorte Uhrbrand dette:

–Herren: højre, venstre, samle.
Damen: samle, højre, venstre. Sådan cirka.

Musikerne i domen lørdag 20. maj 2017 er i andre sammenhænge også kendt som Fristadskapellet. Sådan stillede de op: Peter Uhrbrand, violin, Niels Ole Thorlund, guitar, Ole Mouritzen, harmonika, Kirstine Uhrbrand, klaver, Sørine Skinnebach, violin, Aviaja Brixvold, violin, Jens Mouritzen, trommer.

DOV_Sønderhofest_ 270

DOV_Sønderhofest_ 401

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: SONJA BROSCHINSKY

Mere dans og musik:
Fannikerdagene i Nordby, 7., 8. og 9. juli.
Sønderhodagen, 16. juli.

Læs om arrangementet i kalenderen