Handicap og kunst forenes i Dome of Visions

Event: Kunstneriske Blikke på en hverdag med Handicap

DOV-JonathanGrevsen12202015-01

Kan handicap og moderne kunst forenes? Og kan kunstens udtryksformer overskride handicappets begrænsninger? Ja, mener arrangørerne bag arrangementet Kunstneriske Blikke på et Liv med Handicap, der torsdag den 12. februar inviterede til fernisering, suppe og musik i Dome of Visions.

Projektet, Kunstneriske Blikke, er gennemført i et samarbejde mellem Det Centrale Handicapråd og fremtidsfabrik.dk med et ønske om at nedbryde grænser og skabe dialog gennem menneskelige møder og med kunsten som formidling. Kunstneriske Blikke er et sideprojekt til et større antropologisk projekt, hvor man har fulgt tre handicappede for at komme nærmere deres interaktion med omverdenen. Formålet med projektet er at undersøge, hvad der foregår i hovedet på omverdenen:

-Vores bagvedliggende tese er, at omverdenen har lidt berøringsangst, når det kommer til handicap. Ikke af ond vilje, men fordi man ikke ved, hvordan man skal agere. Men jeg tror på at øjeblikket kan forandre. Måske lidt naivt, men jeg kan godt lide tanken om de konstruerede møder. For et møde mellem to, kan faktisk ændre noget, understreger Tanja Hall, der er en af initiativtagerne til projektet.

DOV-JonathanGrevsen12202015-02

 

Mellem mennesker og kunsten

Som et led i projektet er tre unge kunstnere blevet inviteret indenfor hos Sofie, Frederik og Mark, der lever med hver sit handicap. Det er blevet til tre intense møder med indtryk, indsigt og refleksioner – begge veje. Møderne har de tre kunstnere, Esben Weile Kjær, Dalin Waldo og Malou BumBum, hver især fortolket gennem hhv. poesiens, videokunstens og fotografiets sprog.

Torsdag aften kunne de tre kunstnere så for første gang løfte sløret for deres værker foran et stort publikum, der var godt stuvet sammen i domen. Fotografen Malou BumBum forklarede mødet med Mark, der kun kan se omkring 30 cm frem, således:

-Jeg synes, at det var et interessant projekt, fordi jeg måske selv har haft berøringsangst. Man er bange for noget, man ikke ved, hvad er. Derfor var det spændende at få lov at komme ind i Marks verden og se hvordan den er. Og da jeg fik af vide, at han var svagsynet, blev det rigtig interessant. For det er jo ret visuelt, det jeg laver. Mark er ikke hundrede procent blind. Han kan godt se lidt, og det har jeg forsøgt at bruge i mine fotografier af vores møde. Vi blev hurtige enige om at lave en række slørede billeder. Så er der meget at tolke selv, fortæller Malou.

Matchet med de tre kunstnere er ikke noget, de tre unge selv har valgt, hvilket har været både spændende, lærerigt og grænseoverskridende, fortæller Mark:

-De ringede bare til mig, og spurgte om jeg ikke havde lyst til at tilbringe en dag med en billedkunstner. En blind og en billedkunstner?!, tænkte jeg først… men hvorfor egentlig ikke. Indtil jeg blev fyldte 12 år, har jeg kunne se, og derfor kan jeg godt sætte mig ind i den visuelle verden, som Malou taler om og arbejder med. De billeder jeg har set i barndommen, har jeg jo stadig inde på nethinden. Og de erindringer navigerer jeg efter. Og så snyder jeg måske lidt indimellem”, fortæller en grinende Mark

-Altså, det var jo lidt grænseoverskridende, at hun skulle så tæt på. Men man skal jo tæt på, for at jeg kan se det, fortsætter Mark, imens Malou tager ordet. For hende har mødet med Mark nemlig været enormt lærerigt:

-Mark er faktisk det mest aktive menneske, jeg kender. Han var lige ude og løbe 10 kilometer i går og arbejder fuldtid. Det har udfordret mine fordomme om, hvad man kan og ikke kan. Mark kan jo det hele, fastslår hun og kigger næsten stolt på ham.

-Den bedste måde at være sammen med en blind på er jo bare at være sig selv, slutter Mark.

DOV-JonathanGrevsen12202015-03

Udfordre grænserne

Frederik oplevede også mødet med Esben Weile Kjær som positivt, selv om Frederik dog ved første øjekast syntes, at Esben var en besynderlig type med sine næsten to meter og skinnende ring dinglende fra næsen. Men mødet betød, at Frederik fik en følelse af, at det er OK at være unormal:

-Det var et sjovt møde. Esben ligner tyren Ferdinand pga. hans næsering. Han er jo slet ikke den type, jeg går sammen med på jurastudiet. Som handicappet har jeg konstant tilstræbt at være normal. I mit møde med Esben opdagede jeg, at det skæve og unormale er sejt. Det er OK, forklarer Frederik, der er spastiker og læser jura.

Undervejs har de tre kunstnerne været underlagt en dogmekontrakt, der leger med facetter som kontrol og magtforhold på kryds og tværs. Og netop kontroltab er noget, der fascinerer Tanja Hall:

-Det handler om at turde slippe kontrollen helt. For kontroltab er virkelig interessant at arbejde med, da det er her, innovation og nytænkning opstår. Egentlig er det modigt af Det Centrale Handicapråd, som først her til aften oplever kunstværkerne, fortæller Tanja Hall, der er spændt på publikums reaktion.

DOV-JonathanGrevsen12202015-04

Mødet i Domen

At Dome of Visions skulle lægge hus til projektets fernisering lå klart:

-Bygningens transparens og gennemsigtighed rummer en sårbarhed, der også ligger mellem den handicappede og kunstneren. Det handler om social bæredygtighed, som vi tror på og kæmper for. Rummet er rundt og åbent, det indbyder til lejrbål og er lidt back-to-basic. Det er et rum for refleksion, slutter Tanja Hall efter en succesfuld aften med fuldt hus og godt humør.

DoV-JonathanGrevsen-12022015-LR02

TEKST: LUNA SIGNE HØRDUM NIELSEN
FOTO: JONATHAN GREVSEN

 

Læs mere om Kunstneriske Blikke på www.kunstneriskeblikke.dk og se flere billeder fra ferniseringen i Dome of Visions

I Radio24Syv kan du høre mere om Kunstneriske Blikke. Esben Weile Kjær, Tanja Hall og Frederik er inviteret i studiet: https://soundcloud.com/fremtidsfabrik/radio-24syv-kunstneriske-blikke-pa-en-hverdag-med-handicap

Fremtidsfabrik: http://fremtidsfabrik.dk

Det Centrale Handicapråd: http://www.dch.dk

Læs eller hør også interviewet med Cath Borch, der optrådte til ferniseringen i Dome of Visions. Cath Borch fortæller om at danse med et handicap på bloggen: www.viggawagtberg.dk