Godt 36.000 kroner på vej fra domen til danske sygeplejerskers arbejde med flygtninge i vandkanten på Lesbos

dov-voola-04102015-nursesrefugees_3289-LR

Danmarks Radio rådede engang over en perlerække af natradio-værter, som du kun kan finde navnene på i gulnede historiebøger. Spurgte du værterne, hvordan de udvalgte musikken til nattens program, kunne de finde på at svare: Musikken skal ha nattens farve!

Arrangørerne af støttearrangementet Lys i Mørket i Dome of Visions søndag 4. oktober 2015 havde også valgt musik, der har lige præcist den farve, som passer til en aften, hvor vi hjælper ekstremt udsatte flygtninge, mens vi lytter til dedikerede musikere og nyder øl, vin, vand og kaffe i et eksotisk rum midt i København, fjernt fra de flygtninge, som hele aftenen drejede sig om.

Jeanett Albeck fra O´HARA bød velkommen til støttearrangementet for Nurses for Refugees og satte en varm ramme for aftenen, som Mads Mouritz og Lone Hørslev indledte. Hannah Schneider – alene på scenen – tog over, inden sygeplejerske Maria Pedersen fortalte den tætpakkede dome om det arbejde, hun sammen med kolleger udfører på øen Lesbos. O´HARA og DJ Palma udgjorde det øvrigt musikalske indhold.

dov-voola-04102015-nursesrefugees_3271-LR

Mad, vand og medicin

Hver dag kommer der mellem 1500 og 4000 flygtninge til øen. De tilbringer typisk et døgn eller to på stranden, inden de bliver transporteret videre til det Europa, de opfatter som Det Forjættede Land.

På stranden på Lesbos har man de senere måneder oplevet charterturister forlade mageligheden og erstatte den med konkret her-og-nu hjælp til de strandede flygtninge.

Det danske initiativ Nurses for Refugees arbejder på strandene på Lesbos og sørger bl.a. for, at flygtningene og deres børn får bleer, medicin, vand, mad og pincetter! Sidstnævnte skal bruges til at fjerne pigge fra de søpindsvin, som flygtningene har trådt på i vandkanten.

dov-voola-04102015-nursesrefugees_3306-LR

Vandkantsarbejde

Maria Pedersen, sygeplejerske og medstifter af Nurses for Refugees, har allerede stor erfaring med arbejdet på Lesbos – og rejser snart derned igen.

-Vi forsøger løbende at yde en sundhedsfaglig indsats i forhold til de tusindvis af flygtninge, der ankommer til Lesbos. Vi har et lille lokale dernede og bruger det som en form for klinik, fortæller hun.

-Du kan sige, vi arbejder i vandkanten. Vi hiver jo bogstaveligt talt folk op af vandet, og så ser vi på dem med vores sundhedsfaglige øjne og finder ud af, hvem der skal til læge her og nu? Hvem kan klare sig selv? Vores projekt er ikke stort og forkromet. Det er hands on her og nu, siger hun.

dov-voola-04102015-nursesrefugees_3281-LR

Mange opgaver

Blandt de udfordringer, Maria Pedersen og hendes kolleger arbejder med, kan nævnes flygtninge med forfrysninger, man er måske dehydreret, man har nær-drukne oplevelser, og har man skudsår fra hjemlandet, skal de selvfølgelig under behandling.

-De store nødhjælpsorganisationer i Europa mangler penge. Derfor er det nødvendigt med støttearrangementer som det, der foregår i Dome of Visions. Måske er der et højredrejet og fremmedfjendtligt politisk Europa lige nu. Men lige neden under er der et menneskeligt Europa. Du ser det her i domen i aften, men du ser også helt almindelige charterturister smide fetaosten og alt, hvad de har i hænderne, når de på Lesbos ser den elendighed, flygtningene står midt i, siger Maria Pedersen.

dov-voola-04102015-nursesrefugees_3334-LR

Lys i Mørket i Dome of Vision indsamlede godt 36.000 kroner til det fortsatte arbejde med at hjælpe flygtninge på Lesbos.

dov-voola-04102015-nursesrefugees_3273-LR

Tekst: Søren Egert
Foto: Martin Voola / Dome of Visions