Genvejen til bleer, mad, rent vand og pincetter går gennem Dome of Visions

Søndag 4. oktober 2015 kan du komme lidt tættere på den kaotiske flygtningesituation, der præger Europa.

12027560_10154215034869128_5286108351462409787_n

Dome of Visions åbner nemlig dørene for et arrangement, der vil samle penge ind til det danske initiativ, Nurses for Refugees.

En gruppe danske sygeplejersker har simpelthen sat sig for at hjælpe de flygtninge, der ankommer til den græske ø Lesbos.

-Vi kan jo se, hvad der foregår i verden lige nu, og den afmagt, vi står tilbage med, får os til at handle, at gøre noget. Som kunstnere stiller vi os derfor til rådighed, så vi kan samle penge ind til arbejdet på Lesbos, siger en af initiativtagerne, Gitte Nørris Lorentsen. Hun er til daglig manager for bandet O´HARA, og sammen med Tina Engberg (Trykker Tøsen) og Jeanett Albeck fra netop O´HARA står hun bag aftenen, der også byder på lyrik, lysdesign og domens værdsatte bar. Kunstnerkollektivet Sort Samvittighed har på forhånd doneret et pænt beløb – som arrangørerne udtrykker det.

De medvirkende: Mouritz/Hørslev, Hannah Schneider, O´HARA featuring Peter Wangel og DJ Palma. Du kan for resten også køb Ida Lundéns T-shirts og tasker.

Intet spild

-Nurses for Refugees bruger simpelthen pengene i et forhold, jeg vil kalde 1:1. De dokumenterer krone for krone, hvad pengene bliver brugt til, og de handler lokalt, så der bliver ikke spildt penge på fx transport af varer, konstaterer Gitte Nørris Lorentsen.

-Vi vil meget gerne inspirere andre kunstnere til at gøre det samme som os og stable lignende arrangementer på benene. Så det opfordrer vi kunstmiljøet til. Vi skal hele tiden tænke på, at vi har så meget. Andre har uhyre lidt og skal ikke bruge ret meget for at komme afgørende videre i deres liv, siger hun.

Ufattelige behov

Arrangementet i Dome of Visions har en bred målgruppe, og takket være et planlagt indlæg fra sygeplejerske Maria Pedersen, medstifter af Nurses for Refugees, bliver der i løbet af aftenen også sat konkrete ord på den kaotiske flygtningesituation i Europa.

-Med aftenen i domen ønsker vi også at ramme det Danmark, vi ikke synes så godt om for tiden. Vi opfordrer til, at man tænker ud over sig selv, så at sige, og hjælper dem, der har et ufatteligt behov for hjælp, siger Gitte Nørris Lorentsen og nævner behovet for bl.a. bleer, medicin, vand, mad og pincetter. Sidstnævnte skal bruges til at fjerne pigge fra de søpindsvin, som flygtningene har trådt på i vandkanten på Lesbos.

Lys i Mørket

-Aftenen i domen afvikles under titlen Lys i Mørket, og folkene bag håber på at kunne indsamle 25.000 kroner.

-Du kan sige, vi satser på 25.000 kroner og håber på 30.000 kroner, lyder det fra Gitte Nørris Lorentsen.

Dørene åbnes klokken 19, entreen er 100 kroner, og aftenen igennem kan du købe øl, vand og vin. Pengene går ubeskåret til Nurses for Refugees. Du kan også købe billet til arrangementet via Billetto. Her kan du i øvrigt også donere ekstrabeløb.

NCC og samfundsansvar

Idémanden bag Dome of Visions, direktør for strategi og forretningsudvikling i NCC, Martin Manthorpe, glæder sig over, at domen bliver brugt til en indsamling til nogle af de dårligst stillede i verden.

-Arrangementet bekræfter mig i, at domen er en rummelig bygning. Dens helt særlige arkitektur appellerer til nytænkning, og jeg er enig med Gitte Nørris Lorentsen, når hun siger, at vi har så meget, og at andre har uhyre lidt, siger Martin Manthorpe, og peger på, at hans branche i lighed med en lang række andre brancher har noget at bidrage med, når vi taler flygtninge.

-Der er mange måde at vise samfundsansvar på. At stille Dome of Visions til rådighed for Lys i Mørket er en af måderne, og jeg vil opfordre til, at man bruger en søndag aften på Søren Kierkegaards Plads, siger han.

Tekst: Søren Egert
Foto og Video: Ida Lundén, O´HARA, Mouritz/Hørslev, ‪Hannah Schneider