Fra Urbanplanen via Dome of Visions til Folkemødet på Bornholm

Så kom Folkemødet på Bornholm omsider til København!

Det skete i Dome of Visions på Søren Kierkegaards Plads, da en gruppe studerende og en enkelt kunsthistoriker fredag 12. juni gik i en livestreamet dialog med publikum i domens ægte søster, BLs dome på Folkemødet i Allinge.

I timerne op til streamingen havde gruppen besøgt Urbanplanen på Amager. Her har sociale problemer i årevis belastet området, og på flere fronter bliver der gjort en aktiv indsats for at få knækket kurven.

DoV-LSHN-Folkemoede_8693-LR

Det er en kendsgerning, at mange beboere i de almennyttige boliger kæmper med angst, depression og kroniske smerter.

Hvordan kan civilsamfundet bedst muligt hjælpe de mennesker, som er meget tæt på at blive marginaliserede?

Organisationer, frivillige og andre ildsjæle vil gerne hjælpe – men hvordan gør man det bedst muligt?

Besøget i Urbanplanen blev brugt til at blive klogere på feltet. Og overvejelserne blev bragt videre til Folkemødet, hvor publikum i BL-domen gik i dialog med gruppen i København.

DoV-LSHN-Folkemoede_8699-LR

Tre indspark fra gruppen

Cecilie Brejner Therkildsen, læser engelsk på Københavns Universitet:

-Jeg noterer mig, at man internt i Urbanplanen har etableret grupper, som arbejder aktivt med at løse forskellige sundhedsproblemer. Det begyndte som en lille kommunal indsats. Nu er det vokset til noget meget større og er i øvrigt beboerstyret. Og når man så hører, at initiativet har spredt sig til andre steder på Amager, bl.a. under navnet Healthy Girls, så taler vi jo om en kæmpe succes, siger Cecilie Brejner Therkildsen.

Hun glæder sig over, at hun via arrangementet i Dome of Visions faktisk får sin stemme med på Folkemødet.

-Når jeg nu ikke kunne være på Bornholm, så er det her et super initiativ. Det ville jeg gerne se noget mere af, siger hun.

DoV-LSHN-Folkemoede_8715-LR

Seks forskellige sprog

Daniel Espeland, cand. merc., nyuddannet fra CBS:

-Borgerinddragelse har en god effekt, når vi taler helse og sundhed i bred forstand. Det viser de meget klart i Urbanplanen. Fx bruger man kvinder som en form for ambassadører i nærmiljøet, og det virker. Det gør også indtryk, at forskellige kurser bliver tilbudt på seks forskellige sprog. På den måde rammer man grupper, som normalt ikke ville være med, vurderer Daniel Espeland.

-For mig betyder det noget, at jeg kan sætte mig ind i konkrete cases her i København, og at det, vi finder ud af, så via Dome of Visions kommer til at indgå i debatten på Folkemødet er jo berigende, siger han.

 

Lokale netværk

Signe Bøggild, kunsthistoriker:

-Det er interessant at se, at små lokale netværk i et boligområde kan bruges på mange forskellige fronter. Fx er der i Urbanplanen et kvindenetværk, der aktuelt arbejder med det forestående valg til Folketinget. Fx hvordan man stemmer, og hvordan man bruger digital signatur. Der ligger et kæmpe potentiale i, at beboerne er relativt tæt knyttede til hinanden, konstaterer Signe Bøggild.

Hun hilser det velkomment, at Dome of Visions bringer en flig af Folkemødet til København – og der er plads til mere, siger hun.

-Jeg kunne da sagtens se for mig, at man næste år sender live både fra Dome of Visions og fra fx Urbanplanen. Debatterne om de væsentlige spørgsmål skal jo ikke isoleres til blot Bornholm, lyder det fra Signe Bøggild.

 


Dome of Visions på Søren Kierkegaards Plads i København byder både 13. og 14. juni på livestreaming fra søsterdomen i Allinge.


TEKST: SØREN EGERT
FOTO: LUNA SIGNE HØRDUM NIELSEN