Forkælede planter, grønne træer

 

art-planter

 

Hvis Lene Christensen fra Barkholt Planteskole ved Helsinge selv skal forklare, hvad hun lægger vægt på, når hun vælger vækster til Dome of Visions så kommer svaret prompte:

– En dome er sansernes holdeplads, og planterne kan bidrage med dufte og skabe en god stemning. Planterne gør næsten i sig selv rummet levende. Fx har jeg valgt rosmarin, fordi den understøtter domens runde former. Rosmarinen bliver placeret i de gangarealer, der er inde i domen. Netop placeringen af rosmarinen bløder kanterne langs gangarealerne op, siger Lene Christensen.

Skov i byen

Dome of Visions bliver også beriget med eucalyptustræer. Med en højde på cirka seks meter vil de syne af meget i domen, hvor der fra dens centrum i gulvet er godt ti meter til toppen.

– Jeg kunne faktisk godt tænke mig så at sige at flytte et stykke skov ind i byen. Og når man bygger en dome, kan man faktisk plante andre træsorter end dem, vi normalt ser i Danmark. Eucalyptus har en smuk bark, vokser hurtigt og bladene dufter vidunderligt. For at understrege domens sydeuropæiske dimension kommer der også vindruer ind i rummet, siger Lene Christensen.

Hun lægger vægt på, at der fra første dag er grønt i Dome of Visions.

– Foråret er jo mildest talt ikke kommet endnu, derfor er det vigtigt, at de første vækster i domen er stedsegrønne. Senere blomstrer ferskentræerne, og lidt senere vil man kunne opleve abrikostræer. Der kommer også blåbærbuske og små æbletræer. Efterhånden som varmen og solen får magt i domen, vil væksterne springe ud. Vi vil sørge for, at der kommer brumbasser til bestøvning af det, vi har plantet, for vi lægger vægt på, at der konstant skal ske noget for så vidt angår planterne i domen. Besøgende skal simpelthen kunne se, at stedet hele tiden udvikler sig. Man skal kunne sanse det, siger Lene Christensen.

Brug for lys

Hun er overbevist om, at det alene er fantasien, der sætter grænserne for, hvad domen som konstruktion og bygningsværk kan bruges til.

– Alle mennesker har brug for lys. Det kan dreje sig om ældreboliger, skoler og boliger bredt taget. Lyset påvirker menneskers sind i en meget positiv retning.

Du kan sige, at man sætter elementerne på spil inde i en dome – jord, ilt, luft og vand. På den måde bliver det hele lidt mindre kompliceret. Læg mærke til, at du hurtigt falder til ro, når du går ind i en dome. Du falder ganske enkelt ned. Man trækker vejret lidt dybere, konstaterer Lene Christensen.

 

TEKST: SØREN EGERT

FOTO: PETER WAGNER LASSEN

 

www.barkholt-planteskole.dk