Fodrem og kuppelbuer på vej til Aarhus

Ole Pedersen er fabrikant, udannet tømrer og ejer af virksomheden Flexwood ved Nørre Alslev på Falster. Virksomheden er specialister i limtræ.

-Vores spidskompetence er nok at lime buer til bærende konstruktioner, lyder det fra Ole Pedersen, mens han sammen med sine medarbejdere lægger sidste hånd på de knap 600 buer, der om få uger kommer til at udgøre skelettet til Dome of Visions 3.0 på havnen i Aarhus.

2.3

-Takket være et avanceret lasersystem opererer vi med meget lidt tolerance på det, vi producerer, men vi skal trods alt huske på, at træ er et levende materiale, som kan give sig lidt i den ene og den anden retning, og det skal vi være i stand til at kompensere for, når buen bliver skabt, fortæller Ole Pedersen. På forhånd er der udarbejdet meget detaljerede tegninger – alt er forprogrammeret, inden arbejdet med at lime træet sammen går i gang.

Domens flere hundrede buekomponenter hviler dybest set på det, der teknisk kaldes fodremmen.

-Den løber hele vejen rundt nederst i domen og består af seks store stykker buet træ, som tilsammen danner en cirkel, der faktisk bærer hele konstruktionen. Fra fodremmen og op kommer så buekomponenterne, som vi også producerer. I daglig tale kalder vi dem kuppelbuer, siger Ole Pedersen og nævner, at buekomponenterne fremstilles i 186 varianter, og at der i alt produceres 588 komponenter.

2.2

-For os har det været meget givende, at vi i begyndelsen af forløbet producerede en mock-up til domens arkitekt, Kristoffer Tejlgaard. Han skulle så at sige godkende vores udspil, inden vi gik i gang. Som tiden er gået, har vi fået rutinen på plads. Det begynder at hjælpe på det hele, når du først har produceret 300 buekomponenter, lyder det fra en smilende Ole Pedersen.

2.4

Det fascinerer ham, at arbejdet med træet til domekonstruktionen består af både hjælp fra den mest moderne teknologi og så decideret gammeldags håndværk.

-Når vi laver finish på komponenterne, bruger vi en traditionel pudsemaskine. Håndværk og højteknologi går på den måde hånd i hånd, så også af den grund er opgaven med Dome of Visions spændende for os, siger Ole Pedersen.

 

TEKST: Søren Egert
FOTO: F L E X W O O D   A / S