Flyvende objekt set over Pier 2

Onsdag eftermiddag kunne Pier 2s nysgerrige naboer opleve et spektakulært syn, da en mægtig kran løftede Dome of Visions gitter op over jorden for igen at placere det på en cirkel af betonklodser – meget tæt på den oprindelige placering.

Dome of Visions Foto af Helle Arensbak Onsdag d. 31. august blev første løft foretaget på Pier 2. Domen skulle løftes over på anbragte betonklodser og stå standby til det lille etagebyggeri er færdigt.

Mellem Navitas og Bestseller er den nye Dome of Visions 3.0 lige nu ved at blive opført. Et travlt byggehold har de sidste mange uger hamret, banket og samlet for at fuldende domens gitter, for byggeriet er et samlesæt af dele og komponenter – nøje designet til ét formål. Matematikken bag er kompleks, selv om domen visuelt fremstår simpel, let og enkel.

dome of vision _dsc0069LRdome of vision _dsc7903LRdome of vision _dsc7929LRdome of vision _dsc0113LR

At løfte en dome er ikke lige til og stiller krav til både sikkerhed og proces:

”HUSK at den bedste sikkerhedsrepræsentant er DIG selv”, står der i forbindelse med kranarbejdet på pladsen. For sikkerheden på byggepladsen skal selvfølgelig være i top. På papiret står proceduren sort på hvidt:

Arbejdsproces: Husk altid at have radiokontakt til kranfører og anhugger.

  1. Domen løftes over på betonklodser og fastgøres. Domen løftes over terræn og hegn fjernes, så den kan komme rundt. Der monteres flere styretov.
  2. Kranområde afspærres.
  3. Kranen anhugger, så den fastgøres i mange punkter på domen, så domen ikke vrider i konstruktionen. Fastgøres i bundrem.
  4. Inden løft markeres fod og domen med farve, så domen sættes tilbage samme sted.
  5. Ansatte skal bruge koben eller lign. til at vrikke domen fri.
  6. Anhugningsgrej skal være efterset.

Det var tydeligt at mærke, hvordan pladsen emmede af forventningsglæde og samtidig en tiltagende nervøsitet. Ville domens konstruktion mon holde til kranens løft?
Forsigtigt gik det for sig, og pludseligt gav domen slip på jorden og kom flyvende over land, let glidende igennem luften for igen at favne jorden – sikkert. Et begejstret byggehold kunne ånde lettet op, og arkitekten smilede under den sorte sikkerhedshjelm.

dome of vision _dsc7980LRdome of vision _dsc0036LRdome of vision _dsc9993LRdome of vision _dsc0243LR

dome of vision _dsc0284LRdome of vision _dsc9909LRdome of vision _dsc0368LR

Næste skridt er nu at holdet skal montere CLT-elementer inde i selve domen, samtidig med at polycarbonaten skal monteres på selve gitteret. På den måde kan holdet spare tid, så Dome of Visions inden længe kan sige velkommen indenfor.

I næste uge skal domens 3200mog godt 450m2 i areal, så løftes tilbage – henover huset. Kom og kig – på afstand. Det bliver spektakulært. Igen.

dome of vision _dsc9969LR

TEKST: LUNA SIGNE HØRDUM NIELSEN
FOTO: HELLE ARENSBAK / Dome of Visions
VIDEO: MARTIN VOOLA