Domen til Aarhus tager form

I et baggårdshus på Amagerbrogade i København, et stenkast fra Sundby Kirke, ligger Atelier Kristoffer Tejlgaard.

KTstudio-sso-1140325-LR

Her er Kristoffer og et par medarbejdere ved at tegne de sidste streger til det, der fra begyndelsen af juni i år bliver til Dome of Visions 3.0.

Den nye dome er købt af Aarhus Kommune og skal på mange måder videreføre det liv og de aktiviteter, der de seneste to år har udspillet sig i Dome of Visions 1.0 på Søren Kierkegaards Plads i København. Domen i København lukker 30. april 2016.

(Version 2.0 står på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.)

KTstudio-sso-1140511-LR

Domen i Aarhus skal frem til januar 2018 stå på havnen i den nye bydel, Aarhus Ø, og med et grundareal på 450 kvadratmeter, en diameter på 24 og en højde på 10.5 meter bliver Aarhus-domen væsentligt større end sin søster i København, hvor grundarealet er på 350 kvadratmeter og diameteren 21.

Øverst sidder hatten! Domens øverste 32 kvadratmeter kan ved hjælp af små el-drevne motorer løftes og sænkes, så temperatur og luftfugtighed i hele bygningen bliver optimal. Hatten i 3.0 er mere end dobbelt så stor som den, vi kender fra version 1.0.

aarhus-dov3

Erfaringerne

Huset inde i domen bliver bygget af CLT (Cross Laminated Timber) og bliver isoleret med træfiber, hvilket sikrer, at huset lever op til de isoleringskrav, bygningsreglementerne opererer med.

–Vi har gjort os en lang række erfaringer med version 1.0, og det præger selvfølgelig arbejdet med at udvikle den kommende dome. Vi har både erfaringer med selv konstruktionen og med det, domen bliver brugt til. Fx er huset inde i domen vokset til 110 kvadratmeter incl. bar og udhæng. Det betyder, at der uanset udetemperatur vil kunne afvikles møder, konferencer, foredrag og mere intime koncerter i et hus med et behageligt indeklima, og der er plads til 90 siddende personer, siger Kristoffer Tejlgaard. Han tilføjer, at husets førstesal både rummer kontor og mødelokale – med udgang til en balkon, hvorfra hele domen kan overskues.

–Når du tegner en dome, skal du være meget opmærksom på, at proportionerne er i orden. Fx må huset inde i domen ikke være så stort, at det fjerner potentialet for det, der kan foregå uden for selve huset. Bliver huset for stort, står du måske tilbage med en randfølelse, når du bevæger dig rundt i domen, og det vil jeg gerne undgå. Så et større hus inde i domen kræver, at også domen bliver gjort større, og dén løsning er vi landet på her i version 3.0, fortæller Kristoffer Tejlgaard.

KT-Knudepunkt

På den bare jord

Trækonstruktionen i Dome of Visions 3.0 består af Laminated Veneer Lumber, LVL, som er parallelt limede lag af finer. I daglig tale kalder man de kraftige træstykker for kerto-bjælker, og bjælkerne samles i stålknudepunkter. Selve facadebeklædningen kommer til at bestå af de efterhånden velkendte transparente plader, og lige nu overvejer Kristoffer Tejlgaard, om pladerne denne gang skal være af acryl eller polycarbonat.

–Domen 3.0 kommer til stå på skruefundamenter, og vi spekulerer lige nu på, om der skal strøs muslingeskaller mellem skruerne. Selve haven i domen konstruerer vi bogstaveligt talt i den bare jord. Det vil sige, vi sætter træer og andre vækster direkte i jorden – og ikke i potter eller krukker, siger Kristoffer Tejlgaard.

–Som sagt bliver domen 3.0 i meget høj grad baseret på de erfaringer, vi har gjort os med de to første domer, og de data, vi har indsamlet undervejs, bygger vi så at sige videre på. 3.0 ender efter alt at dømme med at blive en form for prototype, som i realiteten ville kunne sættes i produktion. Vi skaber altså med 3.0-versionen en udgave, som uden videre vil kunne kopieres, vurderer Kristoffer Tejlgaard.

DoV-models_5850-LR

Raketovnen

Direkte adspurgt lover han, at Dome of Visions højt værdsatte raketovn, også kaldet bænkevarmerovnen, flytter med til Aarhus.

–Vi renoverer den hen over foråret, så den kan stå klar, når domen åbner i Aarhus engang i juni 2016, fastslår Kristoffer Tejlgaard.

 

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: ATELIER KRISTOFFER TEJLGAARD OG STINE SKØTT OLESEN