Domen som koncertsted forlænger en stærk tradition i Aarhus

Hvis du ser på koncertprogrammet i domen for den midterste weekend i september 2017, støder du på navne som Mary Jean, Helene Bak med band, Bad Birthday og Ravi Kumar, og sådan forløber efterhånden den ene weekend efter den anden. Musikken finder mere og mere vej til domen, spillestedet mellem Dokk1 og Aarhus Ø.

Forkælet publikum

Frej Lesner, trommeslager i bandet Bad Birthday, læser på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, hvor hans hovedfag er trommesæt. Ved koncerten i Dome of Visions spillede han på sit eget såkaldte skraldesæt, som bl.a. består af dåser, gamle plasticspande og mindre olietønder. Dele af sættet er dækket af et tørklæde for at gøre lyden mere blød.

–Et fantastisk rum, meget inspirerende, siger han om det at give koncert i domen. Han fremhæver det enestående ved, at publikum kan opleve koncerterne i domen fra helt forskellige positioner: trappen, balkonen, baren, gulvet, under træerne etc.

Solid tradition

Han ser domen som et nødvendigt nyt spillested, der uden videre formår at tiltrække meget forskellige bands. Så ifølge Frej Lesner indskriver domen sig på den måde i en solid aarhusiansk tradition.

–Aarhus har i en årrække været præget af, at der popper nye spillesteder op, og som regel er de væk igen i løbet af et års tid.  Mens de fungerer, opstår der en kultur omkring spillestedet, og når den forsvinder, kommer der som regel noget nyt. Undervejs kaster spillestedet en masse inspiration af sig, siger han.

Stor indflydelse

–Man kan ikke tale om, at musikmiljøet i Aarhus bevæger sig i en bestemt retning. Men det er tydeligt, at hvert enkelt spillested har stor indflydelse på, hvad der bliver spillet og hørt. Man kan mærke, at når et nyt spillested med en klar profil dukker op, så opstår der et musikmiljø, som trækker endnu flere til og udvikler miljøet.

–Et sted som TAPE i Mejlgade har en alternativ profil, er måske lidt punket, men profilen er så bred, at de har givet en scene til mere eksperimenterende musik. Sådan en scene har vi længe manglet i Aarhus, men med TAPE og Dome of Visions synes jeg, det hele ser bedre ud, siger Frej Lesner.

–Overordnet savner jeg et større sted, hvor unge fra de forskelige kunstneriske og kreative uddannelser kan mødes. I Aarhus er der for lidt dialog mellem de enkelte uddannelser,  men havde vi et større sted, hvor man kunne blande kortene lidt, ville det få stor betydning. Stedet skal ikke være forankret i institutionerne men være et mødested, konkluderer han.

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: JOHANNE TEGLGÅRD OLSEN OG BAD BIRTHDAY, CECILIE JULIE SKOV