Domen kunne have fået et længere liv på Søren Kierkegaards Plads

IMG_9838

Det er ikke længe siden, at der var fyldt med liv i domen på Søren Kierkegaards Plads i København. Nu er lyset i domen slukket, og fem tømrere fra NCC er i færd med at skille bygningen ad, så den kan pakkes nænsomt ned i to containere – og måske endda sættes op på ny.

Om godt fjorten dage vil fire ugers arbejde med demontering af domen være afsluttet og Søren Kierkegaards Plads reetableret. Helt uden dome eller synlige spor efter den og de mere en 600 arrangementer, pladsen har nydt godt af.

IMG_9836

Fra 2013 til 2016

Mellem 2013 og 2016 har domen flyttet rundt. Jesper Larsen er tømrer i NCC og har været med til at sætte domen op både på Krøyers Plads i 2013, på Aarhus Havn senere i 2013 og igen på Søren Kierkegaards Plads i 2014.

-Første gang, vi byggede domen tilbage i 2013, byggede vi, mens arkitekterne (Kristoffer Tejlgaard og Benny Jepsen) tegnede og målte. Vi skulle tilpasse tømmeret efter målene. Det var uden manualer, og vi skulle selv være med til at finde ud af, hvordan den skulle stå fast, så den ikke blæste væk. Det var spændende at prøve at være en del af en samlet proces. Der var meget samarbejde i det. Og endnu mere håndværk, fortæller Jesper Larsen.

-Det er lidt vemodigt at tænke tilbage på, når vi nu går og piller den ned, tilføjer han, mens han kigger op på domen, der ikke længere ligner en halvkugle.

IMG_9861  IMG_9881  IMG_9874

Bygget af tusind dele

Sammen kæmper Jesper og fire andre tømrere fra NCC med små og store dele. Der er flere tusinde af dem, som i løbet af de fire uger skal skrues fra hinanden på byggepladsen. 5500 bolte og møtrikker. 256 polycarbonatplader. 250 træbjælker. 91 stålknudepunkter. Håndværkerne bevæger sig langsomt fra domens top til domens bund og skruer forsigtigt bolte fra træskelet og polycarbonatplader.

Det er første gang, at Jesper Larsen er med til at skille domen ad, mens to af de andre tømrere har været med til demontering af domen før. Derfor har udfordringerne ved demonteringen været få.

-Det har været rimelig nemt at pille domen ned. Den har sat sig lidt i forhold til sidste gang, vi rev den ned, og den er mere medtaget denne her gang. Man kan se, at den har haft en længere levetid her på pladsen (Søren Kierkegaards Plads). Træ giver sig, sætter sig, og man kan se, når det bliver brugt, og det kan være en lille udfordring, forklarer Jesper.

-Det er lidt anderledes at tage den ned denne gang, fordi vi ikke helt ved, om den skal sættes op et nyt sted. Det er en af de andre udfordringer ved at pille domen ned. Vi ved aldrig hundrede procent, hvor den skal sættes op næste gang – og om den overhovedet skal, siger Jesper.

IMG_9843  IMG_9906  IMG_9897

Meget skal genbruges

Domens fremtid er stadig er uvis. Derfor er det i demonteringsprocessen vigtigt, at byggematerialet behandles forsigtigt, så det kan genbruges. Alle de dele, der kan bruges igen, bliver nænsomt sorteret i kasser og spande og stablet ovenpå hinanden i store containere.

-Vi er helt nede ved fundamentet og selve konstruktionen nu. Det fejler ingenting. Hele kuplen skal også genbruges. Polycarbonaten kan enten smeltes om, eller også kan domen samles og sættes op igen, som den er. Gulvet og alt det store tømmer, som huset blandt andet er bygget af, og som kan genbruges, har vi skilt ad og lagt ind i en container – det kan en potentiel ny ejer så gøre brug af. Og alt interiør er pakket ned og sendt til Aarhus, forklarer Jesper.

IMG_9849

Men ikke alt har overlevet flytningerne, de mange arrangementer og det liv, der har været i domen de sidste tre år.

-Træflisen var for medtaget. Det kunne vi ikke genbruge. Meget af træet i baren var også medtaget og røg ud. Og så var der nogle brædder rundt omkring, som vi ikke har pakket ned. Nogle af gulvbrædderne i domen var blevet meget slidte efter at være blevet betrådt i næsten tre år. Det hele bliver også lidt medtaget, når man piller ned og sætter op. Det kan desværre ikke undgås, påpeger Jesper.

-Man kan godt se, at der har været fyldt med mennesker og mange arrangementer. Under rampen foran begge hoveddørene samlede vi en hel sæk med cigaretskodder. Men de skal jo heldigvis ikke med, griner Jesper.

IMG_9818

Kunne have stået længere

Selv om der er mange synlige tegn på, at domen måske er klar til at få pustet nyt liv i sig, mener Jesper sagtens, at domen kunne have holdt til mere.

Hvis den altså ikke skulle pakkes sammen.

-Faktisk synes jeg, det er lidt af en skandale, at vi piller den ned. Domen kunne sagtens have ligget der dobbelt så længe. For bæredygtighedens skyld skulle vi have ladet den stå, til den slet ikke kunne hænge sammen mere, når den nu blev brugt så meget, siger Jesper og uddyber, hvad han mener.

-Man kunne godt have renoveret den, mens den var samlet. Hvis man lige havde kørt en gulvsliber henover og fået fikset de andre småting, der var, så kunne den godt være blevet stående. Men nu har vi så i stedet genbrugt så meget som muligt, men noget af det var for medtaget til at det kunne skilles ad og uden videre sættes op et nyt sted, forklarer han.

Jesper Larsen håber, at domen bliver samlet på ny i nærmeste fremtid og får et videre liv.

-Jeg håber stadig, den finder en ny ejer og bliver sat op igen. Det ville næsten være synd, hvis den ikke gjorde, slutter Jesper.

Domen er skabt til at være en midlertidig bygning. Bygningen skulle efter aftale med Det Kongelige Bibliotek, der ejer jorden, og Københavns Kommune, der giver byggetilladelserne i byen, fjernes efter et år. NCC fik dog i foråret 2015 tilladelse til at lade domen ligge et år mere på pladsen.

IMG_9823 IMG_9855 IMG_9899

TEKST OG FOTO: SIGNE MAI VILSBØLL