Domen har fået en søsterkuppel

Frem til slutningen af august er Aarhus Havn beriget med en teltkopi af selveste Moder Jord. Globussen har en diameter på 24 meter og er mellem fire og fem etager høj. Indeni kan man hver dag se nærmere på, hvordan klimaforandringer finder sted, og arrangørerne bag Climate Planet siger selv, at teltet måske er verdens største public service platform om klimaet omkring os. Du finder den ved den gamle Toldbod på havnen – mellem DOKK1 Og Navitas/Dome of Visions.

Domen har fået en søsterkuppel5

Byg en by

Der foregår et mylder af aktiviteter inde i den store globus. Børn kan således bygge Fremtidens By i legoklodser, man kan komme op i en vindmølle, og man kan ved selvsyn konstatere, hvad overforbrug betyder for kloden.

I dag bruger klodens befolkning så mange ressourcer, at vi reelt har brug for 1.6 jordkloder – globalt set. Danskerne er store syndere. Vi bruger så meget, at der reelt skal 3.2 jordkloder til, hvis hele verden forbrugte, som vi gør…

Domen har fået en søsterkuppel2

Partnerne

Blandt partnerne bag projektet finder man Vestas, Aarhus Stiftstidende, Klimasekretariatet/Aarhus Kommune og Aarhus 2017.

Projektleder Thomas Mikkelsen fra Klimasekretariatet mener, at Climate Planet vil kunne hjælpe kommunen med at få endnu flere borgere i tale.

–Klimasekretariatets hovedopgave er at drive den grønne omstilling i Aarhus Kommune, og der ligger en meget stor udfordring i at få borgerne med, så omstillingen kan lykkes. I hvert fald kræver det både handling og viden, og Climate Planet er i den forbindelse et godt redskab, siger Thomas Mikkelsen, projektleder i Klimasekretariatet. Han betragter hele Climate Planet initiativet som et af de største i Europa, når vi taler folkeoplysning og bæredygtighed.

 Domen har fået en søsterkuppel3

Klar kobling

Ikke så langt fra Climate Planet finder man Dome of Visions, som er et meget nutidigt og visionært bud på, hvordan det at bygge og bo kan foregå på en mere bæredygtig måde.

–Der er en klar kobling mellem Climate Planet og det, der forgår i Dome of Visions på Pier 2 på Aarhus Havn. Aarhus Kommune ejer jo domen, og bygningen og dens omgivelser bliver brugt til at vise, hvordan man mere håndgribeligt kan arbejde med bæredygtighed og klimavenlige løsninger, siger Thomas Mikkelsen, der i parentes bemærket også har sæde i den programkomité, der tegner de store linjer fsva. programmet i Dome of Visions.

Domen har fået en søsterkuppel1

Højt til loftet

Han ser både domen og Climate Planet som eksempler på platforme, hvor der er højt til loftet, og hvor man kan debattere alle aspekter af byudvikling.

–Tager man fx udgangspunkt i nærområdet, altså Aarhus Ø, bliver der jo bygget både godt og skidt; noget er mere visionært end andet, og den nye bydel er løbet ind i forskellige vanskeligheder. Fx er der visse steder på Aarhus Ø ikke den nødvendige el-kapacitet til, at man kan installere et tilstrækkeligt antal lade-standere i flere af bydelens parkeringskældre. Du kan således bo i en meget dyr lejlighed – man du kan ikke ha´ en el-bil. Affaldshåndteringen er heller ikke optimal, og samlet set er det ærgerligt, at man ikke har været i stand til at tænke mere visionært og være bedre forberedt på, hvordan verden ser ud om 20 år.  når man nu havde muligheden for helt fra begyndelsen at opføre en perfekt og moderne bydel.

–Aarhus er ramt af byggefeber. Derfor er det godt, at vi nu har både Climate Planet og Dome of Visions til at hjælpe os med at få diskuteret, hvordan vi udvikler byen videre frem, slutter Thomas Mikkelsen.

Se evt. mere på www.climateplanet.org

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: CLIMATE PLANET/KLIMASEKRETARIATET